Naučnici pronašli dokaze o još jednom sloju unutrašnjeg jezgra Zemlje

Istraživači i dalje otkrivaju više o Zemljinom jezgru. Tim sa Australijskog nacionalnog univerziteta pronašao je dokaz o novom sloju na planeti koji se nalazi unutar unutrašnjeg jezgra. Ovo „najdublje unutrašnje jezgro“ je lopta od legure gvožđa i nikla koja je „fosilizovani zapis“ drevne istorije Zemlje.

PCPress.rs Image

Novi sloj mogao bi objasniti Zemljino magnetno polje

Naučnici su pronašli ‘skriveno’ jezgro proučavajući seizmološke talase koji su putovali napred-nazad preko čitavog prečnika Zemlje do pet puta. Talasi zemljotresa ispitivali su mesta blizu centra pod uglovima koji su ukazivali na drugačiju kristalnu strukturu unutar unutrašnjeg sloja. U stvari, legura iskrivljuje vreme putovanja za talase dok prolaze.

Nalazi otvaraju nove načine za istraživanje unutrašnjeg jezgra. ANU takođe veruje da najdublje unutrašnje jezgro nagoveštava veliki događaj u prošlosti Zemlje koji je imao značajan uticaj na jezgro planete. Kako istraživači objašnjavaju, to bi takođe moglo pomoći da se objasni formiranje Zemljinog magnetnog polja. Polje igra glavnu ulogu u održavanju života jer štiti Zemlju od štetnog zračenja i sprečava vodu da odleti u svemir.

Pročitajte i:  Podvodni dron u akciji: Tajne stogodišnje olupine

Ti uvidi mogu pomoći u proučavanju drugih svetova. Veruje se da je Mars neplodna planeta jer je izgubio svoje magnetno polje pre otprilike četiri milijarde godina, ne ostavljajući zaštitu od solarnih vetrova i prašnih oluja koje su odnele atmosferu i okeane. U međuvremenu, lovci na egzoplanete mogli bi da iskoriste znanje za traženje naseljivih svetova. Prisustvo strukture jezgra slične Zemlji nije garantovano da ukazuje na preživljavanje, ali može igrati ulogu u sužavanju planeta kandidata.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,