BIZIT plus

Meta formira A-tim koji se fokusira AI proizvode

Meta razvija novu grupu najvišeg nivoa koja će se fokusirati na generativnu veštačku inteligenciju (AI), rekao je izvršni direktor Mark Zakerberg. Trka za razvojom AI tehnologije među vodećim tehnološkim kompanijama uveliko se zahuktava.

PCPress.rs Image

Veštačka inteligencija kao svetla tačka u tehnološkoj industriji

Tehnološka industrija se bori sa usporavanjem rasta. Hiljade radnika je otpušteno i smanjenja su ulaganja kako bi prevažišla teška ekonomska situacija.

„Počinjemo tako što ujedninjujemo mnoge timove koji rade na generativnoj veštačkoj inteligenciji širom kompanije u jednu grupu koja je fokusirana na izgradnju novog iskustva oko ove tehnologije“, rekao je Zakerberg.

„Na duže staze, fokusiraćemo se na razvoj AI ličnosti koje mogu pomoći ljudima na različite načine“, rekao je Zakerberg. Za sada „istražujemo mogućnosti sa tekstom (ćaskanje u WhatsApp-u i Messenger-u), sa slikama ( kreativni Instagram filteri i formati oglasa) kao i sa video i multi-modalnim iskustvima.”

Javna bitka za dominaciju u tehnološkom prostoru veštačke inteligencije počela je krajem prošle godine lansiranjem OpenAI-ovog ChatGPT-a. Od tada tehnološke kompanije od Alphabet-a do kineskog Baidu-a najavljuju sopstvene modele veštačke inteligencije.

Pročitajte i:  Meta predstavlja "fediverse sharing" za Threads

Meta je najavila novi veliki jezički model LLaMA, osnovni softver novog sistema veštačke inteligencije. LLaMA je razvijen kao alat za interpretaciju velikih jezičnih modela koji se koriste za obradu prirodnog jezika. Takođe, model može biti koristan za različite primene, uključujući analizu teksta, prevođenje jezika, generisanje teksta i druge vrste obrade teksta.

Model će biti dostupan pod nekomercijalnom licencom istraživačima i entitetima povezanim sa vladom kao i različitim asocijacijama i civilnom društvu.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,