Naučnici su možda pronašli rešenje za problem gljivica na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Biofilmovi mogu da začepe filtere u sistemima za obradu vode i potencijalno izazovu bolesti.

PCPress.rs Image

Biofilmovi predstavljaju skup mikroorganizama koji se lepe jedni za druge

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici postojao je ozbiljan problem sa začepljenjem sistema za povrat vode. Začepljenje je bilo toliko ozbiljno da su morali da uklone creva koja se koriste u tom sistemu i pošalju ih nazad na Zemlju radi čišćenja i popravke. Razlog ovome je nakupljanje biofilmova. Biofilmovi predstavljaju skup mikroorganizama koji se lepe jedni za druge, često i za površinu. Takođe, lepe se i na unutrašnjost cevi za povrat vode. Ove mikrobne ćelije mogu začepiti filtere u sistemima za obradu vode i izazvati bolest astronauta.

Dakle, svemir, kao i Zemlja, ima problem sa mikrobima. Biofilmovi mogu ugroziti integritet i oštetiti opremu, uključujući svemirske odela, uređaje za reciklažu, radijatore i postrojenja za obradu vode. To sve može mnogo koštati svemirske agencije. Nakon tih oštećenja potrebna je kompletna zamena oštećenih delova. Za celu 2023. godinu, NASA je izdvojila ogromnih 1,3 milijarde dolara kao deo svog budžeta za snabdevanje teretnih misija ka MSS.

Preventivno delovanje protiv mikroba i njhovog rasta u zatvorenim svemirskim misijama će biti od posebnog značaja za putovanja do mesta poput Meseca ili Marsa. Svima je već poznato da je brz povratak na Zemlju radi popravki ili lečenja bolesnih astronauta nije tako lako izvodljiv.

U saradnji između istraživača sa Univerziteta Kolorado, MIT-a i NASA Ames Research centra, istraživači su proučavali uzorke sa svemirske stanice koristeći specifičnu i dobro razumljivu vrstu gram-negativnih bakterija. Naučnici su takođe sarađivali sa stručnjacima iz kompanije LiquiGlide, koju vodi istraživač MIT-a Kripa Varanasi. Kompanija se specijalizuje za “eliminaciju trenja između čvrstih tela i tečnosti.”

Potrebno je da se uradi još nekoliko testova koji će trajati duže

Multidisciplinarno istraživanje je pokazalo da pokrivanje površina tankim slojem nukleinskih kiselina sprečava rast bakterija na uzorcima izloženim svemirskoj stanici. Naučnici su zaključili da ove kiseline nose blago negativno električno naelektrisanje. To naelektrisanje sprečava mikrobe da se lepe za površine. Važno je napomenuti da su se bakterije suočavale sa jedinstvenom fizičkom barijerom, kao i hemijskom. Testirane površine su bile urezane u “nanotravu”. Ovi silikonski šiljci, koji su ličili na malu šumu, bili su zatim premazani silikonskim uljem. Sa tim premazom je stvorena klizava površina na kojoj su se biofilmovi teško lepili.

Primena ove specifične metode pokrivanja površina nukleinskim kiselinama kako bi se sprečilo nakupljanje biofilmova pokazala je da se u uzorcima sa Zemlje smanjenje rasta mikroba smanjilo za oko 74 odsto. Iznenadjujuće, uzorci sa svemirske stanice su pokazali još drastičnije smanjenje oko 86 odsto.

Međutim, jedna preporuka koju su naučnici naveli je da se na osnovu ovih početnih rezultata, izvedu testovi duže trajanja u okviru buduće misije. Pamela Flores, stručnjak za mikrobiologiju na Univerzitetu Kolorado koja je učestvovala u istraživanju, rekla je: “Ne znamo koliko dugo će moći da se održi ova performansa”. “Zato definitivno preporučujemo duže vreme inkubacije, i takođe, ako je moguće, kontinuiranu analizu, a ne samo krajnje tačke.”

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,