BIZIT plus

TikTok započinje migraciju podataka evropskih korisnika u svoj prvi lokalni data centar u Irskoj

TikTok data centar za podatke u Irskoj je napokon operativan.

PCPress.rs Image

Projekat – Clover

TikTok je započeo migraciju podataka svojih evropskih korisnika u svoj dugo obećani data centar u Irskoj. Društvena mreža fokusirana na video sadržaj objavila je da je njen data centar u Irskoj napokon operativan kao deo većeg ažuriranja projekta pod nazivom Clover.

TikTok je najavio ovu inicijativu za zaštitu podataka i bezbednost u martu. To se dogodilo ubrzo nakon što je Evropska komisija zabranila svojim zaposlenima da koriste aplikaciju na službenim uređajima. Prema izveštajima TechCrunch-a, TikToj je još 2020. godine najavio otvaranje data centra u Irskoj. Očekivanje je bilo da će centar biti operativan početkom 2022. godine.

Sada kada je TikTok uspeo da prevaziđe probleme koji su izazvali kašnjenja u pokretanju centra, započeo je migraciju podataka. Migracija podatka verovatno neće biti završena do četvrtog kvartala 2024. godine. U međuvremenu, drugi centar u Irskoj i još jedan u Norveškoj su takođe u izgradnji.

TikTok je bio pod intenzivnim nadzorom u proteklim godinama, a ovo predstavlja deo napora da platforma stekne poverenje vlasti. U 2022. godini, matična kompanija TikTok-a, ByteDance, potvrdila je da su neki njeni zaposleni, koje je kasnije otpustila, pristupili podacima nekoliko korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući novinare. Ova saznanja došla su neposredno pre zabrane TikTok-a na vladinim i državnim uređajima.

Pročitajte i:  TikTok pokreće novi program nagrađivanja kreatora

Pored najave početka migracije podataka, TikTok je takođe otkrio da je angažovao kompaniju pod nazivom NCC Group. Ova kompanija za obezbeđenje informacija sa sedištem u Velikoj Britaniji će proveriti kontrole i zaštitu podataka, pratiti tokove podataka, pružiti nezavisnu verifikaciju i prijaviti incidente ako je potrebno. TikTok navodi da će ova kompanija pratiti dolazne i odlazne podatke iz centra kako bi osigurala da samo odobreni zaposleni mogu pristupiti osetljivim informacijama korisnika.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,