Naver kupio Wattpad za 600 miliona dolara

Webtoon i Wattpad mogu uskoro biti neraskidivo povezani. Naver, južnokorejski internet gigant koji stoji iza platforme digitalnih stripova Webtoon, kupiće Wattpad po ceni od 600 miliona američkih dolara u gotovini i zalihama. Dve web stranice će imati „povezani ekosistem“ nakon završetka akvizicije. Nijedna strana nije otkrila šta to tačno znači, se priča da će deliti platforme sa svojih ukupno 160 miliona korisnika.

PCPress.rs Image

Wattpad ostaje u Torontu

Uprkos akviziciji, Wattpad će ostati sa sedištem u Torontu i pod vođstvom svojih osnivača Allena Laua i Ivana Yuena. U svojoj najavi, Naver je rekao da će Webtoon-ov inovativni model monetizacije biti poluga budućeg rasta.

I Webtoon i Wattpad su tokom svog života rađali uspešne knjige i emisije. Wattpad kaže da je 1.500 priča nastalih sa njegove web stranice u prošlosti objavljeno u obliku knjige. Aplikacija za pripovedanje takođe koristi tehnologiju mašinskog učenja za identifikovanje tipova priča koje bi lokalna publika najverovatnije bila zainteresovana. Zatim koprodukuje emisije na osnovu tih priča sa zabavnim kompanijama, kao što su Sony Pictures Television, Universal Cable Productions i Asian streaming provajder Viu. Nekoliko naslova Webtoon-a adaptirano je i u TV emisije, uključujući apokaliptični horor Sweet Home na Netflixu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: