Brave pretraživač dobio podršku za P2P IPFS protokol

U potezu za koji kaže da će pomoći da Internet postane transparentniji i elastičniji, pretraživač usredsređen na privatnost, Brave, sada nudi potpuno integrisano i izvorno IPFS pregledanje interneta. InterPlanetary File System, kao što je poznat pod punim imenom, je peer-to-peer protokol za hostovanje web sadržaja.

PCPress.rs Image

Brave ozbiljno radi na privatnosti korisnika

Evo kako to funkcioniše. Kada danas posetite gotovo bilo koju web lokaciju na Internetu, centralizovani server prenosi informacije koje želite da vidite putem HTTP-a ili HTTPS-a. Nasuprot tome, IPFS koristi mrežu distribuiranih čvorova za dobijanje istih podataka na vaš računar. Bliska paralela IPFS-u je kako BitTorrent zapravo radi. Protokol sa sobom donosi nekoliko prednosti u odnosu na HTTP. Jedna od najvećih je ta što obećava da će brže pregledavanje weba biti moguće jer ćete web lokacijama moći da pristupite preko obližnjih čvorova, umesto servera na udaljenim lokacijama. Takođe bi mogao smanjiti operativne troškove za izdavače jer im neće biti potrebno da ulažu toliko u skupi hosting servera. Međutim, daleko najvažniji način na koji bi IPFS mogao da promeni internet je taj što bi vladama otežao cenzuru određenih web lokacija.

Na isti način, IPFS bi takođe učinio web stranice otpornijim na zabrane, kao npr. koju smo videli da Amazon preduzima protiv Parlera ranije tokom meseca. Naravno, više pregledača će morati da usvoje i primene protokol pre nego što to bude realna mogućnost. Sa 24 miliona aktivnih korisnika mesečno, Brave je rastući igrač u prostoru pregledača, ali daleko je od najvećeg. Bilo bi potrebno gigantu poput Chrome-a, koji ima milijardu korisnika od 2016. godine, da decentralizovani web postane stvarna mogućnost.

Izvor: Engadget

 

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: