BIZIT plus

Navigacija u teškim uslovima: Kad autonomna vozila “vide” ispod površine

Tim stručnjaka sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) radi na tehnologiji koja autonomnim vozilima omogućava da „vide“ i ispod površine puta, a do dubine od oko tri metra. Ideja je da se ovakvim vozilima obezbede dodatne informacije na osnovu kojih bi mogla da „zaključuju“ gde se tačno nalaze, posebno u teškim vremenskim uslovima.

PCPress.rs Image

Aktuelna generacija autonomnih vozila se tokom orijentacije oslanja na kamere i LIDAR senzore, ali kada su putevi zavejani vozila se teško snalaze, budući da kamere ne mogu da registruju gde se tačno put završava. Nova metoda bi mogla da reši ovaj problem, a radi se o “Localizing Ground Penetrating Radar”  (LGPR) – koja u realnom vremenu kreira mapu terena ispod površine puta, te nove podatke upoređuje sa prethodno kreiranim mapama iste oblasti i tako određuje položaj automobila.

Nova tehnologija se već testira, a funkcioniše i u garažama, budući da raspored betona i metala u konstrukciji ostavlja jedinstvene šablone, te vozilo može da pronađe i svoje parking mesto. Sledeći korak je smanjivanje dimenzija novog sistema, budući da trenutno ide preko metar u širinu, što implementaciju čini prilično nemogućom.

Pročitajte i:  Volkswagen i Mobileye saradnja za autonomna vozila

Izvor: Futurism

Facebook komentari: