BIZIT plus

Prodaja pametnih telefona u Kini doživela kolaps

Prodaja pametnih telefona počela je da opada drastično, i kako se predviđa, statistika će tek pokazati koliko je stanje loše. Ovako loša prodaja pogodila je naravno trenutno najveće tržište mobilne telefonije na svetu, Republiku Kinu.

pad prodaje pametnih telefona kina

Očekuje se ogroman pad u prvom kvartalu

Kako za sada stvari stoje, pad prodaje u prvom kvartalu biće neverovatnih 40%, u poređenju sa istim periodom prošle godine. Do ovih podataka došla je istraživačka firma IDC. To znači da će se u prvih tri meseca ove godine prodati 33 miliona pametnih telefona manje, izjavio je Will Wong.

Wong je takođe izjavio da su prilikom analize i pravljenja prognoze za ovu godinu, došli do zaključka da će pad biti najviše do 5% u prvom kvartalu 2020. godine. Čak i uz ogroman povratak prodaje u martu, teško će biti nadoknaditi ogromne gubitke. Kada je u pitanju globalna prodaja mobilnih telefona, očekuje se pad od oko 10,6% u odnosu na isti period prošle godine.

Sve ovo što se dešava sa tržištem pametnih telefona posledica je širenja Korona virusa. Podsećanja radi, u februaru je otkazan MWC sajam u Barseloni, koji inače okuplja najveći broj izlagača u oblasti mobilne telefonije na svetu. I mnoge druge kompanije iz oblasti IT-a su otkazale svoje konferencije, pa je tako Facebook otkazao F8, svoju najveću godišnju konferenciju.

Pročitajte i:  Bivši inženjer Google-a uhapšen zbog navodne krađe AI tajni

Izvor: CNN

Facebook komentari: