BIZIT plus

Nazad se ne može: Zarobljeni u notifikacijama

Počinje potpuno bezazleno: korisnik preuzme neku aplikaciju, a ova mu traži dozvolu za slanje notifikacija. Nakon što da dozvolu, postaje talac obaveštenja kojima nema kraja.

PCPress.rs Image

S brojem aplikacija se povećava i broj notifikacija koje konstantno traže pažnju. Stvari su nekada bile drugačije – kompanije kao što je Apple developerima pre nisu dopuštale da toliko okupiraju korisnike, ali nije potrajalo. Danas im je dozvoljeno da šalju beskonačno mnogo notifikacija, naravno pod uslovom da je korisnik dao dozvolu.

Najviše se nude reklame, ali i sve ostalo. Ni aplikacije kao što je Google Photos nisu bezbedne, pa konstantno šalje obaveštenja o sličnim fotografijama i o novim funkcijama. Operativni sistem pokušava da pomogne, pa iOS na primer nudi opciju da se sakupe sve notifikacije koje od neke aplikacije stignu u toku dana i da se korisnik o njima izveštava jednom dnevno.

PCPress.rs Image

Zarobljeni smo u paklu koji pišti od obaveštenja, a ako se aplikacijama dodaju i notifikacije s društvenih mreža, buka nikada ne prestaje. Ako se i ućutkaju na trenutak, može da se dogodi da se propusti neka važna stvar, na primer isporuka. Dok se alati za filtriranje obaveštenja ne poprave, nema nam spasa.

Pročitajte i:  Nvidia blizu toga da prestigne Apple i postane druga najvrednija firma na svetu

Izvor: The Verge

Facebook komentari: