ERP 2024

NEC projektori za digitalnu učionicu

Početak nove školske godine je tu i đaci se vraćaju u klupe i učionice u kojima će sticati nova znanja. Ako imaju sreće da sednu u modernu učionicu, u njoj će biti instaliran i odgovarajući projektor koji podstiče interaktivnost, kako bi nove lekcije bile prenete na zanimljiv način, uz aktivno učešće svih slušalaca. NEC UM352Wi MP i NEC UM352Wi MT projektori su odlični kandidati.

Each-classroom-at-Dunston-Hill-Primary-has-an-interactive-whiteboardNEC UM352Wi serija projektora donosi all‑in‑one rešenje za učionice. Zahvaljujući integrisanoj tabli i DisplayNote funkciji, ovi projektori mogu da se koriste kao deo mnogo šireg, interaktivnog rešenja za obrazovanje, ali i samostalno, bez konekcije sa PC računarom. Jedna od najvećih prednosti im je integrisana WiFi funkcija koja omogućava povezivanje i prikazivanje sadržaja sa više uređaja istovremeno. Pritom, Miracast prijemnik omogućava potpun prenos slike koju vidimo na našim Android ili Windows 8.1 mobilnim uređajima. Pritom opcija za smanjenje senki i odsjaja omogućava prezenteru više prostora u komunikaciji sa publikom, poboljšavajući doživljaj bilo da koristite integrisane opcije multi‑pen ili multi‑touch.

Sličnosti i razlike

Imajući u vidu da govorimo o dva projektora veoma sličnih karakteristika, najbolje je da počnemo od razlika. „Skromniji“ NEC UM352Wi Multi‑Pen omogućava upravljanje pomoću specijalno dizajnirane olovčice, dok nešto skuplji NEC UM352Wi Multi‑Touch projektor podržava i dodir prstima i to u dve tačke, sa potpunom kalibracijom u trenutku.

Kako to izgleda u praksi? Recimo da je na programu lekcija iz geometrije. Umesto da uzme kredu i lenjir, profesor koristi projektor koji daje sliku na (recimo) Whiteboard‑u – dodatna investicija je opravdana ako znamo da će deca moći da uče na tabli dijagonale čak 93 inča. U projektor su integrisane potrebne alatke, pa tako sa nekoliko pritisaka dobijate uglomer, šestar ili lenjir. Upravo tu dolazimo do jedine razlike između dva projektora. Onaj sa Multi‑Pen nastavkom u imenu omogućava upravljanje pomoću dve olovke istovremeno, dok Multi‑Touch dozvoljava da po tabli pišete sa dva prsta. Pritom je kalibracija na dodir gotovo momentalna pa đaci neće primetiti ukoliko je profesor nešto sporiji.

Jedan od dodataka koji se kupuju odvojeno od projektora je i WLAN modul NP05LM2 koji će omogućiti da uvek budete povezani sa Internetom. Druga mogućnost projektora je namenjena ne samo osobi koja je „pred tablom“ već i đacima u klupama. Na projektore je istovremeno moguće povezati do 50 uređaja (više od broja đaka u bilo kom razredu u Srbiji) kako bi deca pokazala, recimo, urađeni zadatak na tabletu. Zato NEC projektori daju potpuno novu dimenziju ideji pametne učionice. Učenicima više nisu potrebni računari, već samo tableti ili mobilni telefoni, pa da se uz aplikaciju povežu na projektore i pokažu urađeni test. Pritom je moguće izabrati da li će svi povezani uređaji da imaju prikaz iste veličine, ili će se recimo dati prednost jednom ili više njih koji će se povećati, dok ostali čekaju na svoj red da im profesor pregleda zadatak. Korisna stvar je što se slike, video zapisi ili đački testovi mogu projektovati i kasnije, nakon što se uređaji diskonektuju, pošto projektori imaju ugrađenu memoriju od 40 MB.

ProjectorViewUpperfront-highresNa nama je samo da sačekamo skoriju budućnost kada će projektori poput NEC rešenja postati standardan inventar u školama i deo „pametne učionice“ koja koristi tehnologiju XXI veka u obrazovanju.

Model NEC UM352Wi (Multi-Pen) NEC UM352Wi (Multi-Touch)
Interfejs Dve olovke
istovremeno
Dodir prstom na dve tačke u istom trenutku
Tip LCD
Osvetljenje 3500 ANSI Lumena
Kontrast 6000:1
Rezolucija 1280×800
Trajanje lampe 6000 h
Sočivo F= 1.8, f= 4.78 mm
Povezivanje RGB (analog), HDMI, RCA, LAN, USB, Audio
Video signal NTSC, PAL, SECAM
Dimenzije i masa 378×112×428; 5.8 kg
Cena 228.000 RSD + PDV 246.000 RSD + PDV
Kontakt www.dekadas.rs www.division.rs

Radovan Bibić

(Objavljeno u Časopisu PC#224)

Facebook komentari: