NEC projektori za škole

Iz NEC‑a nam stiže nova serija short‑throw projektora namenjenih pre svega školama. Uz nisku cenu upotrebe i poboljšane performanse kod sva tri modela, na raspolaganju je i posebno elektronsko pero koje će predavanje učiniti interaktivnim.

proj_m302wsVreme table i krede je odavno iza nas, savremene učionice se oslanjaju na moderna tehnička pomagala kako bi predavanja bila zanimljivija, a proces prenošenja znanja efikasniji. Jedno od osnovnih tehničkih sredstava za takvu nastavu svakako je projektor koji bi trebalo da ima svoje mesto u svakoj učionici. Velika je razlika između obične pravolinijske prezentacije u kojoj komunikacija teče samo u jednom smeru – od predavača ka učenicima – i aktivnog učešća svih koji sede u učionici, a za ovo drugo je poželjno da „običnom“ projektoru bude pridodata određena interaktivnost. Renomirani NEC je svoju široku ponudu nedavno dopunio novim projektorima iz serije M2 namenjene pre svega edukaciji i školskom okruženju.

M2 seriju čine tri modela, koji se međusobno razlikuju po rezoluciji, formatu slike i osvetljaju, dok im je većina ostalih relevantnih osobina ista. Spoljašnjim izgledom sva tri modela dominira karakteristična velika prozirna kupola koja pokriva short throw sočivo. Zahvaljujući ovakvoj konstrukciji, rastojanje između projektora i površine na kojoj se slika prikazuje je vrlo malo, pa se projektori postavljaju ili na sto ispod ili na nosač iznad projekcione površine. Druga varijanta je bolja, jer u tom slučaju predavač može slobodno da se kreće ispred slike, ne zaklanjajući zrak projektora.

Pored minimizacije senke i odsjaja, ove projektore odlikuju izuzetno niski troškovi korišćenja, što je posebno interesantno školama koje često nemaju budžet za potrošni materijal, kao i gotovo potpuno odsustvo potrebe za održavanjem. Za to je zaslužan poseban dizajn u kome su pokretni delovi zapečaćeni (tzv. Sealed Light Engine) unutar kućišta koje ih u potpunosti štiti od prašine, kao i inovativne eko‑funkcionalnosti koje štede električnu energiju i produžavaju radni vek lampe. Pored već poznatih „zelenih“ odlika karakterističnih za NEC projektore, modeli iz serije M2 opremljeni su i senzorom svetla koji omogućava automatsko usklađivanje osvetljaja sa ambijentom i vrstom sadržaja koji se prikazuje. Budući da je slabljenje osvetljaja prirodan proces koji se javlja tokom normalnog radnog veka lampe, snaga se tokom perioda eksploatacije postepeno povećava, čime se kompenzuje starenje lampe i čuva ujednačen kvalitet slike. Za razliku od starijih modela, M2 projektori daju svetliju sliku, bolji kontrast, veću efikasnost i rezoluciju, kao i stabilnu reprodukciju boja, a krasi ih i zvučnik snage 20 W. Zanimljivo je i da su sva tri modela 3D‑ready uz podršku za sve bitnije formate ulaznog 3D signala uključujući i Blu‑ray 3D format, a na raspolaganju su i odgovarajuće 3D naočari koje se kupuju zasebno.

proj_nec_backZa primenu u školskom okruženju posebno je važna činjenica da se ovi projektori mogu učiniti interaktivnim uz dodatak opcionog elektronskog pera. NEC Multi‑Pen N503Wi je komplet koji se sastoji od modula kamere, adaptera za montažu ovog modula na projektore (pored M2 projektora, modul je kompatibilan i s projektorima UM serije) i dva elektronska pera. Pero NP02Pi je dimenzija običnog markera za bele table, ima samo 30 grama, a za punjenje integrisane baterije potrebno je svega tri minuta nakon čega radi četiri sata neprekidno, tako da je izuzetno praktično za upotrebu. Pokrete pera po projekcionoj površini prati kamera, pa sve to zajedno s projektorom funkcioniše kao interaktivna tabla ili veliki touchscreen, a postoji i mogućnost integrisanja slike s više projektora u zajednički, ogroman ekran.

Prednosti ovakvog sistema su veoma niska cena, jednostavnost instalacije i mogućnost za nadogradnju postojećih instalacija, što je od velikog značaja za obrazovne ustanove.

Model NEC M332XS NEC M302WS NEC M352WS
Rezolucija 1024×768 XGA 1280×800 WXGA 1280×800 WXGA
Osvetljaj 3300 al 3000 al 3500 al
Format slike 4:3 16:10 16:10
Interfejsi Mini D-sub 15-pin RGB (1×In, 1×Out), 2×HDMI, 1×RCA, RS-232, 2×USB, RJ45 LAN, opciono WLAN
Masa 3,7 kg 5,1 kg 5,2 kg
Cena 112.300 dinara + PDV 129.500 dinara + PDV 137.100 dinara + PDV
Kontakt www.dekadas.rs

Bojan Milosavljević

(Objavljeno u časopisu PC#208)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,