ERP 2024

Nedostatak čipova uzrok smanjenja proizvodnje automobila

Nedostatak čipova nema uticaja samo na proizvodnju procesora i grafičkih karti. Moderni automobili sadrže veliku količinu elektronike u sebi i zavisni su od čipova. Oni se nalaze u infotainment sistemima, modulima za asistenciju vozačima, ali i u osnovnim funkcijama automobila, kao što je upravljanje.

proizvodni proces

Velike posledice

Interesantno je da upravo nedostatak čipova predstavlja glavni razlog globalnog smanjenja proizvodnje automobila. Ford je zbog toga čak morao da privremeno zatvori jednu svoju fabriku. Ova kompanija je zaustavila proizvodnju SUV vozila u Luisvilu (Kentaki). Nissan je takođe značajno smanjio proizvodnju u svojoj fabrici u Japanu. I drugi proizvođači automobila prijavili su probleme sa proizvodnim procesima iz istog razloga. VolksWagen je u decembru najavio smanjenje proizvodnje u Kini, Evropi i Severnoj Americi. Fiat Chrysler i Toyota takođe razmišljaju o smanjenju proizvodnje…

Do ove situacije je došlo zbog toga što je pred kraj 2020. godine, zbog korona virusa, na dva meseca zatvorena fabrika koja proizvodi čipove za automobilsku industriju. Zalihe čipova su potrošene i sada se efekat lančano prenosi na proizvođače automobila. Kako stvari stoje, dok se ponovo ne stabilizuje proizvodnja čipova, verovatno će u prvoj polovini ove godine biti osetan pad proizvodnje u automobilskoj industriji.

Pročitajte i:  Volkswagen i Mobileye saradnja za autonomna vozila

Izvor: Engadget

Facebook komentari: