BIZIT plus

Pripremite se za radikalni redizajn Firefox-a

Ušli smo u novu godinu, a 2021. je godina kada Firefox dobija dugo očekivano preuređenje.

PCPress.rs Image

Mozilla za svoj browser priprema novi izgled

Osvežavanje dizajna nosi ime Proton, a tokom narednih meseci moći ćete da isprobate ne samo novi izgled, već i poboljšanje korisničkog iskustva. Iako će proći još neko vreme dok se Proton dizajn uvede u stabilnu verziju Firefoxa koju većina ljudi koristi, možete očekivati da Mozilla prilično brzo dozvoli sneak peak u Beta, Developer i Nightly verzije. Prethodni novi dizajn za Firefox nosio je kodno ime Photon, ali ovo je bilo davno u verziji 57 browsera. Predstojeći (i slično nazvan) Proton redizajn treba da bude objavljen kada Firefox 89 stigne sredinom maja. Među oblastima browsera koja dobijaju ažurirani izgled, nalaze se context menu, menu Firefox menu, kao i infobars i još mnogo toga.

Tabovi su takođe pretrpeli brojne ključne promene, uključujući nove opcije grupisanja i novo vertikalno aligment kada browser radi u kompaktnom režimu. Kao što smo ranije pomenuli, trenutno ne postoji način da se testira izgled Proton redizajna, jer je on još uvek u internom razvoju. Međutim, ako koristite Beta, Developer ili Nightly verziju Firefoxa, postoji postavka koju možete da promenite kako biste osigurali da pristup preuređenom interfejsu dobijete što pre:

  1. Pokrenite Firefox i otvorite about:config
  2. Potražite browser.proton.enable
  3. Konfigurišite setting to true
  4. Restartujte Firefox

Nemoguće je tačno reći kada ćete videti nešto novo, ali s omogućenom postavkom možete biti sigurni da ćete dobiti pristup novom izgledu čim je to moguće – a to bi trebalo da bude mnogo pre planiranog majskog predstavljanja nove verzije.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: