Nedostatak struje u Kini utiče na snabdevanje

Racionalizacija električne energije u Kini, jedna od najtežih u poslednjih nekoliko decenija, ometaće lanac snabdevanja, upozorava Graham Burgess, generalni direktor digiLED-a.

PCPress.rs Image

Efekat novog talasa nestašice električne energije na lanac snabdevanja u Kini primetili su veliki emiteri, novine i novinske agencije, uključujući BBC, CNBC, CNN, i mnoge druge.

U svom izveštaju o nestašici struje, South China Morning Post navodi da je zemlja pretrpela najveće nestanke struje u posljednjoj deceniji zbog ponovnog porasta proizvodnje tokom pandemije Covid19. Nedostatka električne energije je i pitanje ekonomskog planiranja. Pokrajine širom Kine sada se bore sa nestankom struje, jer vlasti koriste ograničenja kako bi smanjile upotrebu energije i upravljale snabdevanjem.

Nestašica struje zbog ograničavanja potrošnje uglja

BBC je rekao da nestanci struje u prošlosti nisu bili neuobičajeni, ali su se ove godine skupili brojni faktori kako bi situaciju učinili ozbiljnijom. Sve veća potražnja za kineskom robom i potrošnja električne energije za njenu proizvodnju, dovele su do toga da zemlja do 2060. godine uspori proizvodnju uglja. Kina se i dalje za više od polovine svoje energije oslanja na ugalj. Uz stroge kontrole cena električne energije i rastuće cene uglja, elektrane na ugalj nisu bile voljne da rade sa gubitkom, a mnoge su smanjile proizvodnju.

Pročitajte i:  Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Kina je dopustila elektranama na ugalj da naplaćuju nekim potrošačima tržišne cene električne energije, u navećoj reformi elektroenergetskog sektora u posljednjih nekoliko decenija.

„Velika Britanija nije jedina zemlja sa energetskim problemima. Problemi sa energijom rasprostranjeni su širom sveta. Kina je sada uvela politiku „dvostruke kontrole potrošnje energije“, koja će uticati generalno na proizvodnju, a posebno na Shenzhen, Fujian i druga velika proizvodna čvorišta, rekao je Burgess.

„Od sada do marta 2022. godine, fabrike moraju prilagoditi svoj raspored proizvodnje na sedam radnih i sedam slobodnih dana, ili će raditi tri dana a četiri dana odmarati. Ovo će uzrokovati dodatno kašnjenje u isporuci kineske robe, obzirom na tamošnju proizvodnju LED dioda, posebno u Shenzhen-u.

Lanac snabdevanja industrije nije u odličnom stanju, nakon zabrinutosti izazvanih nedostatkom čipova. „S nedostatkom poluprovodnika, povećanjem cena većine sirovina i shodno tome, gotovih proizvoda, zajedno sa kašnjenjem u isporuci zbog kineske nove godine sledećeg februara, rekao bih da nas čeka još nekoliko teških meseci“, upozorio je Burgess.

Izvor: AVmagazin

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,