Nema bežanja: Novi Gmail za sve

Sidebar je postao sastavni deo online života – ima ga na društvenim mrežama, a jedan dodatni sada stiže i na Gmail. Novi redizajn polako dolazi do korisnika, a svi će znati da je tu kad interfejs poplavi.

PCPress.rs Image

Gmail sidebar je sve do sada sadržao uobičajene sekcije – Inbox, Drafts, Trash – a s redizajnom stiže novi panel koji će korisnicima omogućavati da idu na Gmail, Google Chat, Spaces (Google Chat grupni čet) i Google Meet. Pored navigacije za četiri aplikacije, tu su i druge promene.

Korisnici su novi dizajn mogli da izaberu još u februaru, a sada je obavezan za sve. Neke stvari su se u međuvremenu promenile, između ostalih i to što sada dominira plava boja. Nezadovoljni mogu da je promene ako izaberu neku od ponuđenih tema, a kad uđu na ikonicu za podešavanja u obliku zupčanika (nalazi se u gornjem desnom uglu ekrana), te odu na sekciju “theme” i kliknu na “view all”. Oni koji žele da se što više približe starom izgledu, mogu da izaberu belu pozadinu – nema je među temama, ali može da se dopremi iz Google Photos kolekcije, preko “my photos” linka koji se nalazi u dnu.

Pročitajte i:  Nalog na Gmailu: Kako kreirati Google Workspace email nalog

PCPress.rs Image

Nije sve u izgledu, ali jeste u sidebaru, a to je promena koja mnogima najviše smeta. Gmail već ima sidebar, tako da je ovo drugi, dodatni, sa samo četiri ikonice – jedna za Gmail, dve za Google Chat i jedna za Google Meet. Tako novi sidebar izgleda kao velika reklama za nove Google aplikacije za komunikaciju. Oni kojima ova promena smeta mogu da je sklone kao isključe Google Chat i Google Meet, a kad odu u Settings (točkić u gornjem desnom uglu), uđu u “Chat and Meet” i kliknu na “Customize”, te isključe pomenute servise. Nakon toga novi Gmail više liči na stari, a stari sidebar radi kao pre.

Oni koji promenu uopšte ne žele, mogu da ostanu na starom izgledu bar još neko vreme. Potrebno je da odu u Settings (opet točkić) i izaberu opciju “Go back to the original view”. Neće potrajati zauvek, a izbegavanje promena nikome nije donelo ništa dobro.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: