Nema sakrivanja – ovaj dron može da prati mete kroz šume

Tim istraživača iz Austrije nedavno je razvio dron sa veštačkom inteligencijom koji je sposoban da prati pokretne objekte kroz gusto lišće.

PCPress.rs Image

Mnogo potencijalnih primena

Toliko o bekstvu u šumu i jednostavnom životu na zemlji ako se mašine ikada dignu protiv nas. Prema istraživačkom radu tima: Iako je otkrivanje i praćenje pokretnih ciljeva kroz lišće teško (a često čak i nemoguće) na redovnim slikama ili video snimcima iz vazduha – postaje praktično izvodljivo sa integracijom slike. Ovaj nalaz zajedno sa implementacijom početnog niza drone-operated kamera za paralelno snimanje iz vazduha sa sintetičkim otvorom omogućava predstavljanje prvih rezultata u praćenju ljudi koji se kreću kroz gustu šumu. Osim ljudi, na isti način se mogu otkriti i pratiti i drugi ciljevi (npr. vozila ili životinje).

Ovo može imati uticaj na mnoge domene primene, kao što su pretraga i spasavanje, nadzor, kontrola granica i posmatranje divljih životinja. Naučiti AI da shvati šta se dešava na slici kada je značajna količina relevantnih informacija skrivena, jedan je od najvećih izazova u svetu veštačke inteligencije. U ovom slučaju, istraživači su razvili sistem koji je sposoban da koristi tehniku koja se zove „detekcija anomalija u boji (color anomaly detection)“ u realnom vremenu za praćenje zatvorenih objekata u pokretu. Tim je kreirao laki niz 1D kamera koji snima slike područja gustog lišća putem dronova.

Pročitajte i:  realme “Flagship Killer” GT 6 serija se vraća u Evropu posle 2 godine i donosi AI funkcije

Tradicionalne tehnike fotografisanja iz vazduha koriste detekciju anomalija u boji za skeniranje slika u potrazi za klasterima piksela koji ne odgovaraju prirodnom okruženju. Međutim, doprinos tima je bio da se razvije kombinacija hardvera i mašinskog učenja koja je kombinovala tradicionalne tehnike sa njihovim novim sistemom vazdušnih kamera kako bi se stvorilo nešto što je u stanju da identifikuje anomalije boja i prati ih kroz zatvorena područja. Ovo bi moglo imati trenutne i potencijalno ogromne koristi za napore traganja i spasavanja. Zbog relativno niskih računarskih zahteva i troškova energije, ovo je rešenje koje bi se relativno brzo moglo isporučiti u osamljene delove sveta i odmah staviti u upotrebu.

Nova tehnologija bi mogla da spašava živote planinara koji su skrenuli sa kursa ili preživelih u avionskoj nesreći zaglavljenih u udaljenim oblastima. Ali takođe je očigledno da bi nešto poput ovoga moglo da pretvori dron u dron-Predator, na primer, u nešto što može da prati mete kroz zatvorena područja (kao što su zakrčeni gradski blokovi ili džungle) čak i ako izgubi vezu sa svojim ljudskim kontrolorima ili mu je komunikacija ometana.

Pročitajte i:  Istraživač OpenAI podnosi ostavku 

Izvor: Thenextweb

Facebook komentari: