BIZIT 2022

Nema više rekreativnih dronova u UAE

Ujedinjeni Arapski Emirati zabranili su korišćenje bespilotnih letelica u hobi svrhe. Ova vest dolazi nakon što je pretpostavljeni napad dronom pogodio naftno postrojenje i aerodrom u glavnom gradu zemlje prošle nedelje.

Nema više rekreativnih dronova u UAE

UAE osigurava bezbednost života i imovine u državi

Zabranu je u subotu objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a odnosi se i na lake letelice poput jedrilica. Ministarstvo u svom saopštenju nije pominjalo nedavne napade, ali je pominjalo nedavno primećenu zloupotrebu i potrebu da se osigura bezbednost života i imovine. Nedavni napad na naftno postrojenje i aerodrom u Abu Dabiju navodno je uključivao i balističke rakete i bespilotne letelice napunjene eksplozivom, iako iz izveštaja nije jasno kolika je bila veličina i model ovih dronova. Odgovornost za napade preuzela je islamistička pobunjenička grupa Houthi koju podržava Iran.

Houthi pobunjenici su ranije koristili male dronove u brojnim napadima na arapske nacije poslednjih godina, uključujući UAE i Saudijsku Arabiju. BBC News napominje da je to prvi put da su UAE zvanično priznali takve napade, i to sa fatalnim ishodom. UAE su povukli svoje snage iz Jemena 2019. godine, ali nastavljaju da snabdevaju i obučavaju lokalnu policiju koja se suprotstavlja pobunjenicima.

Pročitajte i:  Alphabet’s Wing radi na većim dronovima koji mogu da podnesu teže isporuke

Zabrana rekreativne upotrebe dronova bi tada mogla pomoći UAE da održe strožu kontrolu nad svojim nebom. Zemlja je već ograničila letove u stambenim područjima i blizu aerodroma. Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje kaže da izuzeci mogu biti napravljeni za ugovore o radu ili komercijalne i reklamne projekte koji se oslanjaju na snimanje pomoću dronova, ako su oni koji su uključeni postigli neophodne izuzetke i dozvole.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,