BIZIT plus

Nema više rekreativnih dronova u UAE

Ujedinjeni Arapski Emirati zabranili su korišćenje bespilotnih letelica u hobi svrhe. Ova vest dolazi nakon što je pretpostavljeni napad dronom pogodio naftno postrojenje i aerodrom u glavnom gradu zemlje prošle nedelje.

Nema više rekreativnih dronova u UAE

UAE osigurava bezbednost života i imovine u državi

Zabranu je u subotu objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a odnosi se i na lake letelice poput jedrilica. Ministarstvo u svom saopštenju nije pominjalo nedavne napade, ali je pominjalo nedavno primećenu zloupotrebu i potrebu da se osigura bezbednost života i imovine. Nedavni napad na naftno postrojenje i aerodrom u Abu Dabiju navodno je uključivao i balističke rakete i bespilotne letelice napunjene eksplozivom, iako iz izveštaja nije jasno kolika je bila veličina i model ovih dronova. Odgovornost za napade preuzela je islamistička pobunjenička grupa Houthi koju podržava Iran.

Houthi pobunjenici su ranije koristili male dronove u brojnim napadima na arapske nacije poslednjih godina, uključujući UAE i Saudijsku Arabiju. BBC News napominje da je to prvi put da su UAE zvanično priznali takve napade, i to sa fatalnim ishodom. UAE su povukli svoje snage iz Jemena 2019. godine, ali nastavljaju da snabdevaju i obučavaju lokalnu policiju koja se suprotstavlja pobunjenicima.

Pročitajte i:  Podvodni dron u akciji: Tajne stogodišnje olupine

Zabrana rekreativne upotrebe dronova bi tada mogla pomoći UAE da održe strožu kontrolu nad svojim nebom. Zemlja je već ograničila letove u stambenim područjima i blizu aerodroma. Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje kaže da izuzeci mogu biti napravljeni za ugovore o radu ili komercijalne i reklamne projekte koji se oslanjaju na snimanje pomoću dronova, ako su oni koji su uključeni postigli neophodne izuzetke i dozvole.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,