BIZIT plus

Tesla zadržava rekordni profit iz 2021

Kompanija je prošle godine isporučila skoro milion automobila uprkos problemima u globalnom lancu snabdevanja.

PCPress.rs Image

Tesla je prva

Tesla ostaje na čelu proizvodnje električnih vozila u Americi dok ulazimo u novu godinu. Sa isporukama za skoro 90 procenata u odnosu na brojke iz 2020. godine. Tesla je ostvarila „najveću kvartalnu operativnu maržu među svim OEM-ima“, u tom vremenskom periodu, prema podacima kompanije za četvrti kvartal.

Kompanija ne samo da je ostvarila neto prihod od 5,5 milijardi dolara uprkos 6,5 dolara milijarde izdataka za nove proizvodne pogone u Berlinu i Ostinu u Teksasu, takođe je premašila sopstvene ciljeve prihoda za milijardu dolara.

Tesla je 2021.godine proizvela 930.000 električnih vozila (od kojih su 99 odsto bili Modeli 3s i Ys) i isporučila kupcima širom sveta 936.000 jedinica. Takođe, kompanija je proširila svoju sopstvenu Supercharger mrežu za trećinu, koja sada ima ukupno 3.476 stanica. Kompanija je najavila da će verovatno tražiti lokacije novih proizvodnih pogona tokom 2022. godine, ali još uvek nije spremna da podeli svoju listu lokacija.

Pročitajte i:  Tesla otpušta više od 10 posto svoje radne snage

Izvršni direktor, Elon Musk, udvostručio je izglede za funkciju Full Self-Driving.

„Vremenom smatramo da će potpuna samovožnja postati najvažniji izvor profitabilnosti za Teslu“, napominjući da je Tesla proširila svoj FSD beta program sa nekoliko hiljada vozila u Q3 na skoro 60.000 vozila u Q4. .

Neće biti novih modela ove godine?

Međutim, on je takođe potvrdio da kompanija neće puštati nove modele vozila 2022. godine, uključujući Roadster, Cybertruck, ili glasine o „automobilu od 25.000 dolara“ koji kompanija navodno razvija.

„Ako bismo uveli nova vozila, naša ukupna proizvodnja vozila bi se smanjila“, zbog tekućih problema u lancu snabdevanja procesorskim čipovima, objasnio je Musk.

Uprkos istim problemima koji utiču i na ostalu automobilsku industriju, Tesla je zadržao svoje proizvodne mogućnosti bolje od praktično bilo kog drugog proizvođača automobila.

Fabrika u Fremont-u je prošle godine proizvela oko 600.000 vozila sa planovima da poveća tu cifru čak i nakon što fabrike u Ostinu i Berlinu krenu sa radom. Proizvodnja u fabrici u Šangaju takođe nastavlja da raste. Takođe, smanjena je cena po jedinici proizvodnje vozila na oko 36.000 dolara.

Pročitajte i:  Tesla izbegavala plaćanje federalnog poreza dok je isplaćivala izvršnim direktorima 2,5 milijardi dolara tokom pet godina

Izvor: Engadget

Facebook komentari: