BIZIT plus

Nemačka je ugasila jedan od najvećih Darknet sajtova

Navodno preko 80 odsto kripto transakcija na dark web-u obavljalo se preko platforme Hydra Market.

PCPress.rs Image

Trgovina kriptovalutama i ukradenim podacima

Nemačka savezna policija u saradnji sa američkim organima za sprovođenje zakona zaplenila je Hydra Market, jedan od najvećih svetskih tržišta na Darknet-u.

Hydra Market navodno čini oko 80 procenata svih transakcija kriptovaluta povezanih sa dark web-om, sa ukupnim iznosima od oko 5,2 milijarde dolara u kriptovalutama od 2015.godine. Imala je otprilike 17 miliona korisničkih naloga i 19.000 prodavaca.

Zaplena je uključivala servere i kripto novčanike koji drže sadrže oko 25 miliona dolara u bitcoin-u. Ministarstvo pravde SAD je istovremeno optužilo rusa Dmitry Pavlov-a za distribuciju narkotika i pranje novca zbog njegovog rada na serverima Hydra-e.

Hydra je uglavnom služila ljudima u zemljama na ruskom jeziku u nadi da će kupiti i krijumčariti drogu i trgovati uslugama hakovanja i ukradenim podacima. Takođe, Hydra Market je učestvovala u prethodno pomenutom pranju, kao i kripto “mešanju” što je otežalo praćenje upotrebe digitalne valute.

Ministarstvo finansija je kaznilo Hydra-u i Garantex, rusku kripto berzu, dodavanjem njih i preko 100 drugih kripto adresa na listu „posebno određenih državljana“. Nemačka policija je u saopštenju navela da istražuje Hydra-u uz pomoć SAD i to od avgusta prošle godine.

Pročitajte i:  Vodafone u Nemačkoj otpušta 2.000 zaposlenih 

Ovo nije prvi put da su vlasti zatvorile velika tržišta dark web-a. Ugasili su prethodne, kao što su AlphaBay, Silk Road i nedavno DarkMarket. Verovatno će druge dark web platforme da zauzmu Hydra-ino mesto. Međutim, ovi događaji mogli bi poremetiti operacije i rad digitalnih crnih tržišta bar na neko vreme.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: