BIZIT plus

Nemačka traži sedam godina sigurnosnih ispravki za mobilne telefone

Nemačka želi da produži upotrebni vek mobilnih telefona, apelujući na proizvođače da za svoje modele telefona obezbede sedmogodišnje sigurnosne update-ove. Prema njihovim navodima, tehnologija mobilnih telefona se dovoljno razvila da kupovina novog telefona svake druge ili treće godine počinje da predstavlja nepotreban trošak, a da se za to ne dobijaju značajno bolje performanse.

update

Sieben godina

Zato je Nemačka Vlada predložila da proizvođači produže podršku za postojeće modele telefona, tako što će u dužem vremenskom periodu omogućiti besplatne bezbednosne ispravke.

Sličnu ideju razmatra i Evropska Unija, samo što oni razmišljaju o nešto kraćem periodu – pet godina obaveznih bezbednosnih ispravki. Treba imati u vidu da u tom vremenskom periodu proizvođači neće biti u obavezi da obezbeđuju kompletno nove verzije operativnih sistema, već samo sigurnosne ispravke, ali i hardverske delove za popravku telefona. Sve to se radi kao deo napora da se smanji količina digitalnog otpada.

Ovi zahtevi napravljeni su po ugledu na PC tržište. Na primer, Windows 7 je dobio naslednika (Windows 8) 2012. godine, ali su sve do januara 2020. godine za njega pravljeni kritične bezbednosne zakrpe. Na tržištu mobilnih telefona tek nekoliko kompanija, kao što su Samsung, Google, Apple ili OnePlus, obezbeđuje trogodišnju podršku i to uglavnom za svoje premium modele telefona. Većina proizvođača telefone stare dve godine već smatra zastarelim i prekida sa podrškom za njih.

Pročitajte i:  Nemačka optužuje Rusiju za masovne sajber napade

Izvor: Android Police

Facebook komentari: