BIZIT plus

EU vraća zamenjive baterije pametnih telefona?

Ranije je bilo mnogo kompanija koje su kreirale pametne telefone sa zamenljivim baterijama. To je značilo da u slučaju da baterija oslabi i više ne drži kao što bi trebalo, bilo je dovoljno da kupite novu i zamenite je.

PCPress.rs Image

Nasuprot današnjem dizajnu pametnih telefona gde, ako baterija ne radi možete da odete da vam zamene, ali to može biti skupo. Korisnici se, umesto toga, ohrabruju da kupe nov pametni telefon. Međutim, to nije ono što EU želi, jer prema navodno procurelom dokumentu Evropske unije, žele da se vrate zamenljive baterije.

Novo pravilo već narednog meseca?

Očekuje se da će EU razgovarati o mogućnostima da se to uvede kao obavezno već sledećeg meseca, gde bi, ukoliko se donese zakon, moglo da natera kompanije da počnu sa izradom telefona sa baterijama koje bi korisnici mogli lako da zamene. Ovo nije loša ideja, jer bi mogla da pomogne u smanjenju elektronskog otpada, mada verovatno da mnoge kompanije neće biti previše oduševljene.

Pročitajte i:  EU razmišlja da ublaži pravila spajanja telekomunikacionih kompanija

Ovo nije prvi put da se EU bavi elektronskim otpadom u industriji pametnih telefona. Ne tako davno, EU je želela da to učini tako da svi pametni telefoni koriste isti punjač, što bi u osnovi prisililo Apple da se prebaci sa Lightning-a na nešto malo rasprostranjenije kao što je USB-C.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: