Nemačka ulaže 20 milijardi eura u industriju čipova

Nemačka planira da uloži oko 20 milijardi eura u industriju poluprovodnika u narednim godinama, saopštilo je ministarstvo ekonomije. Nemača ulaže novac u industriju poluprovodnika kako bi se smanjili problemi sa lancem snabdevanja i zavisnosti od Južne Koreje i Tajvana.

PCPress.rs Image

Nemačka značajno investira u proizvodnju poluprovodnika

Nemačka je uspela da privuče globalne proizvođače čipova da otvore fabrike nudeći im subvencije u skladu sa Zakonom EU o čipovima. Prema Zakonu cilj je udvostručiti udeo EU u globalnoj proizvodnji čipova na 20 odsto do 2030. godine.

Intel je prošlog meseca izneo planove o ulaganju više od 30 milijardi eura za razvoj dve fabrike za proizvodnju čipova u Magdeburgu. To predstavlja najveću stranu investiciju u Nemačkoj.

Ministarstvo je saopštilo da je tajvanski proizvođač poluprovodnika TSMC takođe izrazio interesovanje za ulaganje u pogon za proizvodnju poluprovodnika u Nemačkoj. Prema izveštajima ministarstvo je bilo u kontaktima sa kompanijom oko odluke o ulaganju.

TSMC je najveći ugovorni proizvođač čipova na svetu. Kompanija je od 2021.godine u pregovorima sa nemačkom pokrajinom Saksonija o izgradnji fabrike za proizvodnju u Drezdenu.

Pročitajte i:  Vodafone u Nemačkoj otpušta 2.000 zaposlenih 

Od ukupnog ulaganja, Intel će dobiti subvencije u vrednosti od skoro 10 milijardi eura. Ostatak bi otišao drugim proizvođačima čipova uključujući Infineon, GlobalFoundries i TSMC.

Analitičari očekuju da će TSMC dobiti milijarde subvencija. Međutim, to bi moglo dovesti do toga da druge kompanije za proizvodnju čipova zatraže više sredstava. Vlada nije otkrila koliko bi TSMC mogao dobiti subvencija.

“Izazov s kojim se suočavamo je taj što je GlobalFoundries dobiti milione sredstava. Međutim, dominantni igrač TSMC dobija milijarde eura,” rekao je Tom Caulfield, izvršni direktor kompanije GlobalFoundries.

“Zbog toga verujemo da će doći do narušavanja tržišta”, dodao je Caulfield.

GlobalFoundries, kompanija koja posluje u Nemačkoj već decenijama, širi svoje kapacitete u Drezdenu. Proizvođač čipova, Infineon, takođe gradi svoju fabriku za poluprovodnike vrednu 5 milijardi evra u Drezdenu. Očekuje se da proizvodnja počne 2026. godine.

Nemačke subvencije će se povlačiti iz Fonda za klimu i transformaciju od 2024. godine, saopštilo je ministarstvo, dodajući da može dodeliti sredstva samo za pojedinačne projekte nakon odobrenja Evropske komisije.

Pročitajte i:  Nemačka optužuje Rusiju za masovne sajber napade

Iznos je podložan odobrenju od strane Evropske komisije.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: