BIZIT plus

Qualcomm ulaže 4,2 milijarde dolara u kompaniju GlobalFoundries

Qualcomm je potrošio dodatnih 4,2 milijarde dolara za kupovinu poluprovodničkih čipova od kompanije GlobalFoundries. Qualcomm će tako ispuniti svoj cilj da do 2028. godine potroši ukupno 7,4 milijarde dolara na kupovinu poluprovodničkih čipova.

PCPress.rs Image

Proširenje proizvodnje poluprovodnika

Sadašnje ulaganje se nastavlja na prethodni ugovor o kupovini vredan 3,2 milijarde dolara. Čipovi koje će kompanija proizvoditi upotrebljavaće se za 5G tehnologiju, Wi-Fi tehnologiju, automobilsku i Internet of Things (IoT) tehnologiju.

Qualcomm, koji je specijalizovan za čipove za mobilne telefone, bio je jedan od prvih kupaca kompanije GlobalFoundries koji je potpisao dugoročni ugovor 2021. godine. Tim ugovorom pokriveno je više geografskih područja i tehnologija, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor kompanije GlobalFoundries-a, Thomas Caulfield rekao je da bi Qualcomm kao dugoročni klijent njegove fabrike, zajedno sa državnim finansiranjem, pomogao u proširenju proizvodnje.

Američki Senat je prošlog meseca usvojio sveobuhvatan zakon za subvencionisanje domaće industrije poluprovodnika. Senat je obezbedio oko 52 milijarde dolara državnih subvencija za proizvodnju poluprovodnika i poreske kredite za investicije u fabrike čipova za koje se procenjuje da vrede 24 milijarde dolara.

Pročitajte i:  Novi modem kompanije Qualcomm mogao bi pomoći vašem sledećem telefonu da radi brže kod kuće

Cilj je smanjiti zavisnost od azijskih dobavljača

„Sa velikim novim federalnim podsticajima za proizvodnju čipova u SAD, radujem se još ovakvim najavama“, rekao je predstavnik Senata Chuck Schumer.

Takođe, EU je ublažila pravila finansiranja za inovativna postrojenja za proizvodnju poluprovodnika kako bi podstakla svoju industriju čipova i smanjila zavisnost od američkih i azijskih dobavljača. Intel i GlobalFoundries najavili su planove za proširenje na oba kontinenta kako bi imali koristi od subvencija. GlobalFoundries se udružio sa kompanijom STMicroelectronics za izgradnju fabrike poluprovodnika vredne 5,7 milijardi dolara u Francuskoj.

Saopštenje je usledilo pošto su se čelnici GlobalFoundries-a, Applied Materials-a i proizvođača automobila Ford Motors-a i General Motors-a sastali na samitu sa zvaničnicima kako bi razgovarali o planovima administracije i investiranju u poluprovodnike.

GlobalFoundries je treći najveći proizvođač na svetu po prihodu iza kompanija TSMC i Samsung Electronics-a ali je na drugom mestu od kada je preskočio Samsung u poslu proizvodnje čipova za druge kompanije. GlobalFoundries je u većinskom vlasništvu fonda Mubadala Investment Co. Kompanija je prošle godine prikupila 2,6 milijardi dolara u inicijalnoj javnoj ponudi na Nasdaq berzi.

Pročitajte i:  GlobalFoundries dobija 1,5 milijardi dolara u okviru CHIPS zakona

Izvor: Reuters

Facebook komentari: