Nemački MTU Aero Engines dolazi u Srbiju

Predstavnici Ministarstva privrede Srbije i nemačke kompanije MTU Aero Engines potpisali su juče, 7. maja, Memorandum o razumevanju kojim je planirano da taj investitor gradi pogon u blizini Beograda koja će u prvoj fazi zapošljavati 450 radnika.

PCPress.rs Image

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao potpisivanju, ocenio je da je ovo veliki projekat, koji označava novi visokotehnološki život za Srbiju. Memorandum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i član Upravnog odbora kompanije, koja proizvodi motore za civilne i vojne avione, Mihael Šrajeg. Vučić je najavio da će u junu biti potpisan ugovor o investiciji te kompanije te da će pogon biti izgrađen u okolini Beograda, najverovatnije u Pazovi. Istakao je da avioindustrija u svetu ima rast od sedam odsto godišnje i da očekuje da MTU, pošto ima sigurno tržište, ostane više od sto godina u Srbiji.

“U Srbiju je stigla najmodernija kompanija u avioindustriji, a jedna trećina svih letelica u svetu ima delove koje ona proizvodi”, izjavio je Vučić i naveo da je MTU u Poljskoj počeo da posluje pre deset godina, a da sada ima 28.000 zaposlenih. Vučić je istakao da nemačka kompanija uvodi Srbiju u “višu ligu” kada je reč o ekonomiji jer će moći da se obavlja tehnološki najnaprednija proizvodnja, kao i popravke i održavanje motora, po najvišim svetskim standardima. Član Upravnog odbora MTU, Mihael Šrajeg, izjavio je da su odlična investiciona klima u Srbiji, pozicija zemlje i visoko obučeni i motivisani stručnjaci bili najvažniji za odluku te kompanije da investira u Srbiji.

Pročitajte i:  Saab i GKN dizajniraju budući borbeni avion 

Dodao je da je blizina i saobraćajna umreženost Srbije bila važna, jer se kamionom za samo deset sati može doći iz Nemačke, a još brže iz Beča gde MTU ima veliko kargo čvorište. Šrajger je rekao da će Srbija biti centar MTU za popravke motora za avione i da će do leta kupiti zemljište potrebno za tu investiciju. Istakao je da je MTU među prvih pet proizvođača motora za avione u svetu, a prva je u njihovom održavanju i ima 700 klijenata u svetu. Sedište kompanije, koja posluje u 15 država u svetu, je u Minhenu. Ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500 koji se nalazi u avionu Airbus A 320. U vojnom sektoru, MTU Aero Engines je vodeći industrijski partner za skoro sve tipove motora nemačke avijacije.

Izvor: N1

Facebook komentari: