Nemački parlament protiv patentiranja softvera

Nemački parlament je 7. juna, 2013. godine jednoglasno usvojio višepartijski predlog pod nazivom „Obezbeđenje konkurencije i inovacione dinamičnosti u oblasti softvera – kroz efektivno ograničavanje patentiranja računarskih programa“ (dokument na engleskom jeziku pročitajte ovde). german

Stav Bundestag-a je da intelektualno vlasništvo inovativnih graditelja softvera treba da bude zaštićeno samo putem zaštite prava kopiranja (copyright). Stoga, ne treba da postoji mogućnost patentiranja softverskih rešenja. Uobičajena praksa Evropskog patentnog zavoda (EPO – European Patent Office) i drugih nacionalnih zavoda da odobravaju patente za apstraktna softverska rešenja nije legitimna i, sudeći po ovoj odluci nemačkog parlamenta, sa takvom praksom treba da se prestane. Jedini izuzetak će postojati za rešenja koja se tiču računarskih programa koji zamenjuju mehaničke ili elektro-mehaničke komponente.

Usvajanjem ove odluke, Bundestag je pozitivno reagovao na kampanju koju vodi Bundesverband IT-Mittelstand e.V. – BITMi (Nemačka savezna asocijacija malih i srednjih preduzeća iz IKT sektora), koja je članica PIN-SME mreže iz Nemačke. U ovoj kampanji, BITMi je stavila fokus na probleme sa tekućom praksom EPO koja nanosi štetu konkurentnosti malih i srednjih preduzeća koja se bave razvojem softvera. PIN-SME je pozdravio potez nemačkog parlamenta i promovisaće sličnu rezoluciju u Evropskom parlamentu.

Pročitajte i:  Nemačka optužuje Rusiju za masovne sajber napade

Nemačka mala i srednja preduzeća su uverila svoj parlament da patentiranje softvera predstavlja prepreku konkurentnosti jer stvara troškove i pravne rizike za inovatore. Tražićemo od Evropskog parlamenta da sledi ovaj primer na dobrobit svih MSP u Evropi – izjavio je gospodin Čarls Hatvejt(Charles Huthwaite), predsednik PIN-SME.

Izvor: Vojvođanski IKT Klaster

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

2 thoughts on “Nemački parlament protiv patentiranja softvera

Comments are closed.