BIZIT plus

Nestala aplikacija koja je građanima Kine omogućavala da zaobiđu Great Firewall

Aplikacija koja je kineskim korisnicima na kratko omogućila pristup stranim web sajtovima i servisima koji su u ovoj zemlji blokirani već neko vreme, nestala je i korisnike ponovo ostavila u mraku.

PCPress.rs Image

Građani Kine su tako bar na kratko mogli da odu na YouTube ili Facebook, a zahvaljujući web pregledaču po imenu Tuber, koji je bio podržan od strane kineskog sigurnosnog giganta Qihoo 360. Jedan kineski novinar je 9. oktobra tvitovao o pokretanju nove aplikacije za pretraživanje interneta. Ubrzo se ispostavilo da Tuber utiče na takozvani Great Firewall, koji korisnicima iz Kine zabranjuje pristup stranim sajtovima, te cenzuriše sadržaje na domaćim. Blokiranim sajtovima je ponekad moglo da se pristupi preko VPN mreže, ali je Tuber omogućio da se sajtovi posećuju bez ikakvih uslova i prepreka.

Najveći problem je bio u tome što je Tuber od korisnika tražio brojeve telefona i lične podatke. Aplikacija je bila dostupna preko Huawei prodavnice aplikacija, ali to više nije slučaj. Nije jasno da li je vlada naložila da se aplikacija ukine, ali se pretpostavlja da nije ni bilo moguće da se Tuber predugo zadrži u uslovima teške cenzure.

Pročitajte i:  Google ne želi da plaća novinare u Kaliforniji

Izvor: CNBC

Facebook komentari: