BIZIT plus

Neuralink: Brutalna ispitivanja na životinjama

Kompanija Neuralink je još krajem 2022. postala predmet istrage, a zbog zloupotreba životinja u ispitivanjima čipova koji se ugrađuju u mozak. Nedavno je jedan bivši radnik izneo nove detalje o uslovima u kojima su živeli majmuni na kojima je testirana nova tehnologija.

PCPress.rs Image

O Neuralink čipovima se govori od sredine 2019. godine, budući da su u to vreme objavljeni rezultati koji su bili mnogo više od očekivanog – išli su u korak s najegzotičnijim naučno-fantastičnim scenarijima. Kompanija koja je u vlasništvu Elona Muska je u to vreme objavila da je kreirala robota koji implante za interakciju sa računarima može da integriše duboko u ljudski mozak.

Neuralink već nekoliko godina radi na BMI (brain-machine interface), koji bi ljudski mozak mogao da poveže s kompjuterima. Tehnologija bi na prvom mestu, kako tvrde u kompaniji Neuralink, trebalo da posluži za vraćanje pokretljivosti, vida i sposobnosti govora i čula sluha onima koji su ih izgubili.

Elon Musk već neko vreme tvrdi da će povezivanje mozgova sa kompjuterima biti jedini način da se održi korak sa razvojem veštačke inteligencije. To znači da bi tehnologija koja je zamišljena kao lek moga da posluži kao nešto daleko moćnije.

Pročitajte i:  Prvi pacijent Neuralink-a kontroliše računar svojim mislima 

Ranije smo mogli da pročitamo da su tokom testiranja korišćene svinje i majmuni, a razgovori sa zaposlenima u kompaniji su alarmirali nadležne, budući da su mnogi izneli detalje koji ukazuju na to da su životinje zloupotrebljavane – 25 od 60 svinja je dobilo implante neodgovarajućih veličina, dok je kod nekih implant postavljen u pogrešnom delu mozga, nakon čega su uspavane da bi im se prekratile muke.

Musk je 20. septembra 2023. najavio da se Neuralink sprema za prva testiranja na ljudima, a jedan bivši radnik je u isto vreme progovorio o brutalnim uslovima u kojima su živeli majmuni koji su poslužili za prve testove. Životinje su na kraju uspavane.

Istraga se vodi već neko vreme, a novi dokazi su javnost ponovo zainteresovali za slučaj. Musk je pre nekoliko nedelja demantovao da je bilo koji majmun stradao tokom testiranja. Rekao je i da su u početku birane ozbiljno bolesne životinje, koje su ionako bile pri kraju života. Nakon toga je najavio početak testiranja na ljudskim subjektima, uz besraman zaključak: „Zamislite da je Stephen Hawking imao ovu mogućnost”.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,