Neuralink ima konkurenciju: Nova oprema za mozak

Neuralink je poznat još od 2018. godine, kada se prvi put izašlo u javnost s informacijama o implantima za ljudski mozak. Danas mu je najveća konkurencija Precision Neuroscience, startap koji je Elon Musk (takođe suosnivač kompanije Neuralink) pokrenuo 2021. godine.

PCPress.rs Image

U aprilu i maju 2023. godine lekari s Univerziteta u Zapadnoj Virdžiniji su novu Precision Neuroscience tehnologiju testirali na tri pacijenta, a prvo su im u mozgove ugradili tanke trake od materijala koji liči na celofan. Napravljene su tako da se prilagode površini mozga, a da ne oštete okolno tkivo.

Tokom 15 minuta, koliko je trajalo testiranje, trake su uspele da pročitaju, mapiraju i kontrolišu aktivnosti mozga. Iako se radi o kratkom testu, u pitanju je veliki korak za interfejs koji bi mozak mogao da spoji s računarom ili nekim drugim spoljnim uređajem.

PCPress.rs Image

Sve podseća na no što je Musk 2019. godine govorio o planovima kompanije Neuralink: tada je rekao da su čipovi zamišljeni kao segmenti koji su ojačani veštačkom inteligencijom, te mere i stimulišu moždanu aktivnost. Tvrdio je da će moći da rešavaju i poteškoće koje potiču iz nervnog sistema – „od autizma, preko šizofrenije, do gubitka pamćenja u starijoj dobi“.  Eksperti su kasnije reagovali, a kako bi istakli da autizam nije bolest, i da samim tim ne može da se izleči i da mnogi koji žive sa autizmom to stanje osećaju kao vitalni deo identiteta.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Prvi pacijent Neuralink-a kontroliše računar svojim mislima 
SBB

Tagovi: ,