BIZIT plus

Neuralink: Majmun koji voli video igre

Neuralink je objavio novi video, a glavni junak je majmun koji voli video igre. Životinja uživa u igri Pong, a samo uz pomoć sopstvenog uma i specijalnog interfejsa za interakciju mozga s kompjuterom.

PCPress.rs Image

O Neuralink čipovima se intenzivnije govori od sredine 2019. godine, budući da su u to vreme pristigli rezultati koji su bili mnogo više od očekivanog, te su išli u korak sa najegzotičnijim naučno-fantastičnim scenarijima. Naime, kompanija koja je u vlasništvu Elona Muska je tada objavila da je kreirala robota koji implante za interakciju sa računarima može da integriše duboko u ljudski mozak.

Neuralink već nekoliko godina radi na BMI (brain-machine interface), koji bi ljudski mozak mogao da poveže sa kompjuterom. Tehnologija bi na prvom mestu, tvrde u kompaniji Neuralink, trebalo da posluži za vraćanje pokretljivosti, vida, te sposobnosti govora i čula sluha onima koji su ih izgubili, dok Elon Musk, sa druge strane, tvrdi da će povezivanje mozgova sa kompjuterima biti jedini način da se održi korak sa razvojem veštačke inteligencije. Tako bi tehnologija koja je zamišljena kao lek moga da posluži kao nešto daleko moćnije.

Pročitajte i:  Wikipedia odustaje od nekih izvora zbog AI skandala

Musk je u avgustu 2020. objavio novi dizajn za Neuralink čip, koji je dobio ime ‘Link’, te je moglo da se vidi da je u pitanju uređaj veličine novčića, dizajniran da se ugradi u mozak i stimuliše neurone. Već neko vreme se priča o tome da bi ovaj čip u budućnosti mogao da se koristi i za „dozivanje“ Tesla vozila samo uz pomoć misli, te igranje video igara bez potrebe za džojstikom  – što je jedan majmun nedavno i dokazao. Oni koji sebe budu obogatili ovim čipom moći će da, baš kao u naučno-fantastičnim serijama, snimaju i puštaju sećanja, pa bi reč „uspomena“ tako mogla da dobije potpuno novo značenje. Na kraju bi ta sećanja mogla da se otpreme u nekog robota, što bi bio prvi korak ka besmrtnosti.

Najnoviji korak je u vezi s jednim makaki majmunom, koji je prvo naučio da video igru Pong igra uz pomoć džojstika. Preko interfejsa koji mozak povezuje s računarom naučnici su snimili aktivnost mozga tokom igranja igre, pa je Neuralink nakon samo nekoliko minuta Pong mogao da kontroliše preko moždanih talasa koje je majmun emitovao, a bez džojstika.

Pročitajte i:  Roboti mogu da uče kao ljudi zahvaljujući OpenAI spinoff-u

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: