Windows i Linux: Nasilno rudarenje kriptovaluta

Novi malver za rudarenje kriptovaluta cilja Windows i Linux uređaje, a u pitanju je Sysrv mreža botova. Bezbednosni eksperti iz kompanije Juniper mrežu prate od decembra 2020. godine, te su upozorili na najopasniju komponentu – crva koji se brzo širi s jednog ranjivog uređaja na drugi.

PCPress.rs Image

Širenje se dešava i bez učestvovanja žrtava, budući da mreža botova skenira internet u potrazi za ranjivim uređajima, te usput pronalazi ranjivosti i propuste čiji se broj vremenom uvećava. Malver sadrži i cryptominer koji služi za rudarenje Monera bez znanja žrtava. Napadači su do marta potpuno promenili Sysrv, te su crva povezali s cryptominerom u jedinstvenu binarnu datoteku. Crv je zloupotrebljavao šest ranjivosti koje su se našle u okviru softvera koje koriste Mongo Express, XXL-Job, XML-RPC, Saltstack, ThinkPHP i Drupal Ajax, a eksperti upozoravaju da napadačka grupa konstantno ažurira listu ranjivosti.

PCPress.rs Image

Opasnost od ove mreže botova je mnogo veća od problema koji dolaze s nasilnim rudarenjem, budući da malver koji može da pokreće cryptominer skoro sigurno može i da instalira i ransomware i druge maliciozne komponente, te tako žrtve ugrozi na više različitih načina.

Pročitajte i:  Ovaj dobro poznati Windows dodatak koristi privremeni kod već 30 godina

PCPress.rs Image

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,