Neuralink: Prikazan uređaj koji “radi”

Dokaz o tome da Neuralink radi je stigao kao što je i obećano, a tehnologija je već ponela nadimak „Fitbit za mozak“. Za prezentaciju je poslužila svinja po imenu Gertrude, pa je uz pomoć bežične konekcije uređaj pratio aktivnost mozga životinje.

PCPress.rs Image

Prvi Neuralink rezultati su dobijeni na osnovu testiranja na laboratorijskim pacovima u čije je mozgove implantirano 1.500 elektroda za koje sve do skoro nije moglo sa sigurnošću da se tvrdi da bi funkcionisale i u ljudskom mozgu. Ako je verovati prezentaciji, sistem već funkcioniše, a tehnologija bi na prvom mestu trebalo da posluži za vraćanje pokretljivosti, vida, te sposobnosti govora i čula sluha onima koji su ih izgubili, dok Elon Musk, sa druge strane, tvrdi da će povezivanje mozgova sa kompjuterima biti jedini način da se održi korak sa razvojem veštačke inteligencije. Tako bi tehnologija koja je zamišljena kao lek moga da posluži kao nešto daleko moćnije.

Još 2019. je najavljeno da će testiranje na ljudskim subjektima početi do kraja 2020, ali se za sada stiglo do svinje, koja se 28. avgusta pojavila kao zvezda prezentacije. Tokom demonstracije je moglo da se vidi da je tehnologija napredovala od 2019. godine, kada su mogle da se vide samo fotografije pacova čiji je mozak sa uređajem bio povezan preko USB-C porta. Uređaj je ipak daleko od funkcionalne stvarnosti, iako u julu stigla dozvola za testiranja.

Pročitajte i:  Tesla: Nova otpuštanja donose radikalne promene

Musk je tokom prezentacije rekao da će budućnost biti neobična, a u kontekstu Neuralink upotrebljivosti i čuvanja i editovanja uspomena. Građani bi prema tom scenariju mogli da skladište sećanja, te ih aktiviraju po potrebi, što je i korak ka dužem životu, budući da bi, kaže Musk, uspomene mogle da se preuzimaju i otpremaju u drugo telo – ljudsko ili robotsko. Jasno je da će mnogi u tome videti problem, ali je jasno i to da će budućnost svakako biti neobična. Ako do budućnosti dođe.

Izvor: CNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,