Neuralink: Prvi pacijent sa ugrađenim čipom se oporavlja i upravlja mišem svojim mislima

“Progres je dobar i čini se da se pacijent potpuno oporavio, bez ikakvih negativnih efekata“

PCPress.rs Image

Musk ima velike ambicije za Neuralink

Pacijent je sposoban da pomeri miša po ekranu samo mislima,” rekao je Musk. Takođe, Musk je naveo da Neuralink sada pokušava da pacijent što više kontroliše miša pomoć svoji misli.

Neuralink je uspešno implantirao čip na prvom ljudskom pacijentu prošlog meseca, nakon što je dobio odobrenje za regrutovanje ljudi za kliničko ispitivanje u septembru.

Kompanija koristi robota za hirurško postavljanje implanta moždano-računarskog interfejsa u region mozga koji kontroliše nameru za kretanje. Kompanija je dodala da je početni cilj bio omogućiti ljudima da kontrolišu računarski miš ili tastaturu pomoću svojih misli.

Musk ima velike ambicije za Neuralink. On je naveo da će Neuralink omogućiti brže hirurške implantacije čipova za lečenje gojaznosti, autizma, depresije i šizofrenije.

Vrednost Neuralink-a, je prošle godine procenjena na oko 5 milijardi dolara, Kompanija se, suočila sa ponovljenim istragama za proveru sigurnosnih protokola. Prošlog meseca kompanija je kažnjena zbog kršenja pravila Američkog ministarstva saobraćaja o kretanju opasnih materijala.

Pročitajte i:  Bivši izvršni direktor Twittera i drugi rukovodioci tuže Musk-a

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *