ePlaneta

Neverovatna greška uzrokovala upozorenje na raketni napad

Više informacija je otkriveno nakon panike koja je usledila na Havajima usled upozorenja o raketnom napadu. Greška je nastala usled neverovatnog sleda okolnosti, a sada će neke stvari morati da se menjaju.

SMS upozorenje za raketni napad Hawaii Havaji

Kratkotrajna panika koja je usledila na Havajima zbog “napada balističkim raketama” nastala je nakon što su ljudima na telefone stigle poruka da je u toku raketni napad. U subotu ujutru na telefone svih na Havajima stigla je poruka da su na Havaje lansirane balističke rakete i da svi moraju odmah da potraže sklonište.

Ironično je da se u poruci ističe da to nije vežba. Srećom u pitanju je bila netačna informacija koja je emitovana greškom. Građani su odahnuli, a nuklearna katastrofa je izbegnuta (jer je nije ni bilo).

Ko je kriv za lažno upozorenje na raketni napad?

Kako stvari stoje, glavni krivac za opštu paniku na američkom ostrvu je – loš interfejs i ljudski faktor. U objašnjenju ovog neverovatnog incidenta, lokalna vlada je objasnila da se potkrala greška tokom rutinskog internog testa Hawaii Emergency Management Agency. Upozorenje je objavljeno u 8:07 ujutru, a greška je odmah uočena, ali je javno objavljena tek u 8:20 na Facebooku i Twitteru.

lažno upozorenja na raketni napad na havajima
Nije svejedno kad stigne ovakva poruka.

Pretpostavlja se da je glavni krivac ljudski faktor u kombinaciji sa lošim interfejsom programa. Kako izveštavaju američki mediji, program za upozorenje od napada ima padajući meni koji nudi dve opcije koje su jedna pored druge – “Test missile alert” i “Missile alert”. Ko god da je poslao upozorenje, slučajno je kliknuo na pravo upozorenje, izazivajući paniku od neumitnog nuklearnog napada.

Dakle jedan pogrešan klik je napravio silne probleme. To se svakome od nas desilo, ali niko od nas svojom greškom nije izazvao opštu paniku na koju mora da reaguje država. Prosto je neverovatno kako nije omogućen dodatni način potvrde. Kompjuteri nas za svaku situaciju pitaju da li smo sigurni da želimo da uradimo nešto, a kad je u pitanju potencijalno izazivanje masovne histerije ta opcija je izostavljena.

Nakon ovog neprijatnog incidenta, sigurnosne procedure će morati da se menjaju. To je potvrdio i šef Federalne komunikacione komisije Ajit Pai (gospodin koji ukida net neutralnost) rekavši da je apsolutno neprihvatljivo to što se dogodilo. Pri tom je potvrđeno da je na osnovu prikupljenih informacija zaključeno da vlasti Havaja nisu na pravi način ispoštovale procedure kako bi se sprečila objava lažnog upozorenja. 

Izvor: Chicago Tribune

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,