BIZIT 2022

Nežne robotske ruke za obavljanje osetljivih zadataka

Robotska ruka na daljinsko upravljanje omogućava istraživačima da obavljaju osetljive zadatke ispod površine vode, te je bilo neophodno da postane dovoljno delikatna, a kako bi mogla da hvata i žive organizme, a da ih ne povredi.

PCPress.rs Image

Tako je istraživačima bila neophodna tehnologija koja je dovoljno „nežna“ da ne uguši život koji dotakne, pa je tim sa Harvarda razvio baš takvu mehaničku ruku, koja, kako tvrde, može da uzima žive uzorke iz podvodnog sveta, a da ih ne uništi. Zahvaljujući bežičnim senzorima rukom se lako upravlja, a uz pomoć rukavice, pa je dovoljno da je istraživač navuče na svoju ruku, da bi mehanička ruka počela da kopira pokrete njegovih zglobova. Tako onaj koji upravlja rukom ima veću kontrolu, te je lakše kontroliše uz pomoć rukavice nego što bi to mogao preko nekog drugog upravljača.

PCPress.rs Image

Raniji modeli robotskih ruku su u podvodnim istraživanjima dobro funkcionisali kada je u pitanju bilo ispitivanje terena, ali je baratanje živim bićima uvek predstavljalo problem. Nova tehnologija bi mogla da dovede i do razvitka podvodnih laboratorija, budući da više nije neophodno da se prikupljeni uzorci donose iznad površine vode, a delovi iz nove mehaničke ruke mogli bi da se primenjuju i u okviru medicinskih robota koji su kreirani da obavljaju operacije, te vrše druge osetljive funkcije koje utiču na organe pacijenata.

Pročitajte i:  Robot koji ume da vam pripremi piće

PCPress.rs Image

Tako se čini da su fantazije o terminatorima i drugim grubim robotima stvar prošlosti, i da na scenu stupaju oni nežniji, čiji je jedini cilj da sačuvaju život.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,