Nikon D3100: porodični DSLR

Nikon-ova praksa da atraktivnim modelima popunjava entry-level DSLR tržište pokazala se uspešnom jer je D3000 najprodavaniji model u Evropi u prvoj polovini 2010. godine. Njegov naslednik, za sada samo najmanji i najlakši, je D3100 – pametno osmišljen uređaj kojim se i dalje lako rukuje, ali ovoga puta uz 14,2 Mp i puni HD filmski mod — Nenad Veljković

D3100_spredaNovi Nikon-ov model namenjen je došljacima u DSLR svet koji bi da spoje hobi i porodičnu fotografiju. Drugim rečima – bolje fotografije uz funkcionalnost i jednostavnost kompaktnog aparata. Ne morate čak ni čitati uputstvo – kroz razne opcije vodiće vas svojevrsna pomoć. Idemo redom.

Senzor CMOS tipa u DX formata (23.1 x 15.4 mm), sa 14.2 Mp (1.5x FOV) i novim 12-bitnim EXPEED 2 konceptom predstavljaju srce sistema. Napredne korisnike ove ciljne grupe obradovaće činjenica da je među formatima i NEF ekstenzija (12-bitni komprimovani RAW i RAW + Fine JPG) – 4608 x 3072, uz JPG podršku (3456 x 2304, 2304 x 1536). ISO osetljivost od 100 do 3.200 može se proširiti i do 12.800 garantujući kratke ekspozicije i razumno mali šum. Aparat sadrži dvostruki zaštitni obruč koji se sastoji od Sensor Cleaning i Airflow Control sistema koji savršeno štite senzor od prašine.

Novi EXPEED 2 je zaslužan i za punu HD rezoluciju pokretnih slika – 1920 x 1080 sa 24 fps i mono zvukom. Podržani su i formati 720p30/25/24 i 424p24 (MOV, H.264, PCM). Taster za aktiviranje ovog režima je lako dostupan i nalazi se na poleđini aparata. HDMI konektor omogućava da to što ste snimili i pogledate na nekom HD televizoru.

Unapređen Guide mod omogućava postupak u kome pre snimanja dobijate odgovarajuće informacije koje vas vode kroz fazu snimanja, bez potrebe da detaljno čitate uputstva. Spomenimo neke – Easy operation, No flash, Distant subjects, Close ups, Sleeping faces, Moving subjects, Landscapes, Portraits, Night portrait, Soften backgrounds, Bring more into focus (novo), Freeze motion, Freeze motion, Show water flowing (novo).

Live View sada ima i novi AF-F režim kao i Scene Auto Selector. Dok AF-F drži objekt u fokusu bez potrebe za polupritiskom na okidač, Scene Auto Selector bira optimalni mod slikanja za datu situaciju (Face priority, Wide area, Normal Area, Subject Tracking).

LCD ekran od 3 inča, autofokus sistem sa 11 tačaka, kontrola slike i pre slikanja (Standard, Vivid, Neutral, Monochrome, Portrait i Landscape) i mogućnost obrade slike i filma unutar kamere, skoro da je postao standard za ovu klasu aparata. Istina, LCD (230.000) predstavlja malo razočaranje jer se očekivalo da uz ostale specifičnosti (pre svega HD prikaz) ovom modelu pristaje veća rezolucija.

Obrada slike u aparatu zaslužuje bar nabrajanje važnijih opcija: D-Lighting (ima samo ON/OFF status bez međumodova koje ima, recimo, D5000, ali je i to dovoljno da se bolje snime scene sa jakim kontrastom i tako spreči "pregorevanje" ili preterani gubitak detalja u senkama. Tu je i algoritam za uklanjanje crvenih zenica, Trimming, preklapanje slika, ispravljanje horizontalnosti, kontrola distorzije, kontrola perspektive i obrada videa.

Već smo spomenuli da je aparat najmanji (124 x 96 x 75 mm) i najlakši (505 grama sa baterijom) u ovoj Nikon klasi. Sličnih je dimenzija sa konkurencijom iz klase (Canon EOS 1000D i Sony A290). Slike se snimaju na SD kartice (SD/SDHC/SDXC) na FAT/FAT32 formatu i uz podršku ažuriranja firmvera preko SD karte. Brze kartice moći će da podnesu 1080 HD video rezoluciju.

Model D3100 koristi novu bateriju EN-EL14. Sličnog je kapaciteta sa verzijom baterije koja se koristila u D3000, ali sa malo većim naponom, što je dovoljno za nekompatibilnost sa starijim modelima. Kompatibilnost sa objektivima je potpuna samo sa AF-S i AF-I tipom optike, dok je sa ostalim G i D varijantama nije podržan autofokus, a sa AI-P verzijom nije moguć ni 3D Color Matrix II merenja. Cena tela je oko 500 funti, a u kitu sa 18-55mmVR objektivom aparat košta oko 700 funti.

www.refot.com

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,