BIZIT plus

Nintendo Switch postao treća najprodavanija konzola svih vremena

U poslednjem kvartalu prošle godine, Nintendo je prodao 8.2 miliona Switch konzola, čime je ukupan broj prodatih primeraka podignut na 122.55 miliona.  Time je ova konzola, lansirana u martu 2017. godine, dospela na treće mesto najprodavanijih konzola svih vremena.

PCPress.rs Image

Trenutno su ispred nje još Nintendo DS, sa 154 miliona i Sony PlayStation 2, sa 155 miliona prodatih primeraka. Switch je u poslednjem kvartalu pretekao Game Boy i Game Boy Color konzole, koje su zajedno prodate u 118.69 miliona primeraka, kao i Sony PlayStation 4 sa nešto preko 117 miliona prodatih primeraka. S obzirom da se konzole sa prva dva mesta odavno više ne prodaju, kao i činjenica da prodaja Switch-a ide dosta dobro, postoji realna šansa da ih uskoro dostigne i prestigne.

Uostalom, među prvih pet konzola, pored Switch-a se proizvodi još samo PlayStation 4. Međutim, Sony već neko vreme smanjuje proizvodnju „četvorke“, a prema izveštajima, ona se u poslednje vreme proizvodi samo zato što kompanija nije mogla da zadovolji potražnju za PS5 konzolom. Međutim, pošto je Sony objavio da se proizvodnja najnovije konzole stabilizovala i da je potražnja zadovoljena na velikom broju tržišta, u narednom periodu je očekivan značajan pad proizvodnje i prodaje PS4 modela.

Pročitajte i:  Nintendo Switch 2 stiže tek 2025. godine

Switch je i dalje aktuelna Nintendo konzola, a njen naslednik se još uvek ne nazire. To joj ostavlja bar još godinu, dve, osigurane dobre prodaje. S druge strane, pojavljuju se prvi znaci opadanja interesovanja za nju, pošto je u pitanju šest godina star hardver. Uostalom, u 2022. godini njena prodaja je lagano, ali postojano opadala, pa verovatno nije daleko trenutak kada će biti najavljen njen naslednik. Uglavnom, za nekih godinu dana imaćemo bolji uvid u to da li će Switch imati dovoljno „snage“ da prestigne glavne konkurente na rang listi.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari: