BIZIT plus

Korisne letelice: Dron kao “anđeo čuvar”

Sigurno je svako čuo bajke o anđelima čuvarima, a uskoro bi i oni mogli da se presvuku u moderno ruho, te postanu dronovi.

PCPress.rs Image

Radi se o tome da su eksperti s Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) razvili letelicu koja se kreće samostalno i prati vlasnika. Ovaj dron je pomoćnik koji je uvek nad glavom svog ljudskog kompanjona, a kako bi mogao da mu pritekne u pomoć čim je potrebno. Autonomni dronovi dakle ne moraju da budu opasni i naoružani.

Sve liči na naučnu fantastiku, pošto dron podseća na robote iz crtanih filmova koji nisu samo mašine. U sve je uključeno mašinsko učenje, pa dronovi treniraju uz pomoć fotografija. Tako mogu da nauče koga ili šta da prate – ako korisnik želi da dron čuvar prati njegov crveni ranac, dovoljno je da mu pokaže fotografije torbe koju nosi na leđima. To može da bude korisno u mnogim situacijama, posebno ako je onaj kojeg letelica prati na nekom opasnom zadatku.

Sve je još uvek u prvim fazama razvoja, pa je sigurno da će dronovi postajati brži i korisniji što više budu učili. Anđeli su izgleda dobili propelere.

Pročitajte i:  Snimci amaterskih dronova u proceni štete 

Izvor: Mashable

Facebook komentari: