BIZIT plus

Srpski studenti u 10 najboljih na međunarodnom online Hakatonu

Većina učesnika međunarodnog online Hakatona, održanog od 14. do 16. maja na platformi kompanije Gasprom njeft, bili su studenti osnovnih i master studija iz oblasti IT‑ja, fizike, geofizike i industrije nafte i gasa. Dvoje naših akademaca pokazalo je zavidno znanje i osvojilo drugo i šesto mesto.

PCPress.rs Image

Naši studenti ne propuštaju šansu da svetu prezentuju svoje veštine, umeća i inovativne ideje. To što su u stanju da ispune međunarodne kriterijume i budu među najboljima u jednoj od najprosperitetnijih oblasti, IT‑ju, govori o njihovom kvalitetu, ali i o kvalitetu čitavog domaćeg obrazovanja.

Originalno rešenje za buduće projekte

Takmičenje pod nazivom Hakaton Applied AI Challenge: Oil and Gas Industry Case realizovano je u organizaciji kompanije Gasprom njeft NTC (GPN NTC) i Univerziteta ITMO u Sankt Peterburgu, jednom od najboljih digitalnih univerziteta u Ruskoj Federaciji. Marieta Rakoš sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu zauzela je drugo, a Mihailo Grbić, student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, šesto mesto.

PCPress.rs Image

Od ukupno 98 prijavljenih, njih 16 je uspelo da kreira model čija je tačnost zadovoljavala granicu prihvatljivosti modela. Zadatak je podrazumevao rešavanje problema predikcije tipa i kvaliteta kolektora na osnovu odabranih signala geofizičkog karotaža, koristeći algoritme mašinskog učenja. Organizatori su istakli da će kreirana online platforma, korišćena za ovo takmičenje, omogućiti realizaciju mnogih zajedničkih projekata u budućnosti, bez korišćenja eksternih servisa.

Pročitajte i:  Četvrta sezona NIS Energy: nova energija za budućnost

Prilika za master u Rusiji

Marieta Rakoš sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu naglasila je da su njena interesovanja usmerena na naučnu oblast mašinskog učenja i veštačke inteligencije.

PCPress.rs Image
Marieta Rakoš

„Trenutno radim na diplomskom radu na temu Sentiment Analysis of Tweets in Russian Language, koristeći tehnologiju mašinskog učenja. Bila sam veoma prijatno iznenađena pozivom da srpski studenti učestvuju u Hakatonu. Ovo mi je bio prvi put da učestvujem na jednom ovakvom takmičenju. Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo i mnogo sam naučila u samom procesu“, kaže Marieta.

Mihailo Grbić, student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, navodi da su mu ključne oblasti interesovanja mašinsko učenje, kompjuterska vizija i veštačka inteligencija.

PCPress.rs Image
Mihailo Grbić

„Hakaton je predstavljao jedinstvenu priliku da svoje znanje primenim u svrhu određivanja tipa stene na osnovu geoloških informacija u dosta nebalansiranom skupu podataka. Organizatori su se potrudili da obezbede sve neophodne informacije za učesnike koji nisu bliski sa geologijom. Prilikom prezentacije radova najboljih 16 kandidata bilo je korisno videti ideje i razmišljanja ostalih učesnika“, rekao je Mihailo.

Pročitajte i:  Četvrta sezona NIS Energy: nova energija za budućnost

Najbolje plasirani studenti su intervjuisani uz poziv Univerziteta ITMO na master studije, a dvoje srpskih studenata dobilo je poziv za master program Big Data and Machine Learning bez polaganja prijemnog ispita.

NIS deo organizacije projekta

U pripremi slučaja za Hakaton učestvovala je Digitalna laboratorija kompanije NIS.

Najbolje rešenje ima šansu da bude implementirano u svakodnevni rad geologa, petrofizičara i naftnih inženjera kompanije Gasprom njeft

„U saradnji sa kolegama iz Centra za kognitivne tehnologije GPN NTC‑a, za učesnike Hakatona pripremili smo pravu data science poslasticu iz sveta naftne industrije: rad s nebalansiranim skupom podataka malog obima. Bilo je zadovoljstvo učestvovati u organizaciji ovakvog projekta“, izjavila je Tanja Micić Ponjiger, Data Scientist u Naučno‑tehnološkom centru NIS‑a.

Korisna adresa: NIS.eu

Facebook komentari: