Solarna energija: Sun­ce se isplati

Firma Noleko iz Čačka je jedan od pionira u oblasti projektovanja solarnih elektrana. Danas osim projektovanja i efikasne gradnje elektrana, nudi i konsalting u oblasti kombinatorike u prodaji i otkupu električne energije, realizaciji subvencija pa i zatvaranju finansijske konstrukcije.

PCPress.rs Image

Čitav svet se uključio u borbu protiv globalnog zagađenja i zagrevanja, pa je izgleda došao red i na nas. Konačno smo dobili obećavajuće nove zakone o OIE, energetskoj efikasnosti, energetici i rudarstvu. Čitav set zakona koji, ako se podupru dobrim podzakonskim aktima, konačno mogu da otvore vrata zdravoj, pravoj, prirodnoj selekciji među izvorima energije koji će nuditi „zeleniju budućnost“ i bolji suživot našeg društva sa čovekovom okolinom. Kako se razvija naša država, sigurno će rasti i potreba za energijom, najviše za električnom jer se ona najlakše transformiše u sve druge oblike.

Na krovovima Čačka

Kako se i u industriji može raditi i razmišljati društveno odgovorno i ne čekajući sve na gotovo, navodimo primer firme Noleko iz Čačka, koja je bez ikakvih dodatnih podsticaja još 2014. godine izgradila svoju solarnu elektranu na zemlji snage 500 kWp. Odmah zatim Noleko je na krovu povezanog preduzeća Unipromet pustio u rad fotonaponsku elektranu 240 kWp i ta energija i dan‑danas u potpunosti služi za sopstvenu potrošnju u ovoj kompaniji. Noleko je licenciran za trgovinu električnom energijom, ima mogućnost da snabdeva potrošače, ali i da otkupi viškove električne električne energije u skladu sa cenama koje su na berzi. Zbog toga je od 2012. godine iskoristio tu priliku i izgradio više elektrana, uglavnom za industrijske investitore u Srbiji, ali je „pao“ i prvi MW u Severnoj Makedoniji. Do kraja ove godine ugovoreno je šest novih elektrana kapaciteta oko 5000 kWp.

PCPress.rs Image

Priča ne bila interesantna da Noleko za Unipromet ne gradi novih 2000 kWp na krovovima fabrika u Čačku i Kraljevu, kao i novih 500 kWp za sopstvene potrebe. Finansijska sredstva su obezbeđena i projektovanje je započeto. Kada se projekti izvedu, Unipromet će imati najveću krovnu solarnu elektranu u Srbiji, ukupne instalirane snage 2750 kWp, što će pokrivati oko 80 odsto potreba ove kompanije za električnom energijom. Ako se ne bude dugo čekalo na saglasnost, sva ova energija biće na mreži i pre kraja ove godine.

Pročitajte i:  Asteroid Ryugu: Izvor vode u svemiru

Kako navodi direktor kompanije Noleko, dipl. el. ing. Zoran Bojović, izgradnja industrijskih elektrana je potpuno ista kao izgradnja bilo kog industrijskog objekta, što podrazumeva pribavljanje odgovarajućih dozvola, saglasnosti i projekata baš kao i za svaki drugi građevinski objekat. Sunčana energana se može podići samo na građevinskom objektu koji ima građevinsku dozvolu i izgraditi na zemljištu na kome je dozvoljena gradnja.

Rok za povraćaj investicije je maksimalno sedam godina, a može biti i pet, što je za ulaganja u oblasti energetike izuzetno povoljno

Prvi korak je dobijanje uslova za priključenje na električnu mrežu a tek potom se pribavlja set građevinskih projekata neophodnih za dobijanje građevinske dozvole, koja vam je dovoljna da se prijavite za državne aukcije koje vam mogu doneti garantovani ugovor za prodaju električne na 15 godina. Naravno, uslov je da pored uspeha na aukciji, solarnu elektranu izgradite u predviđenom roku i da obezbedite njen pouzdan rad i održavanje jer se tada ozbiljno računa na vašu energiju u energetskom sistemu naše zemlje. Zakon o OIE predviđa i penale ako se ne pridržavate ugovorenih uzansi i nagoveštava da ovaj biznis nije šala.

Objedinjena ponuda

Ono što Noleko kvalifikuje kao pouzdanog partnera u izgradnji solarnih elektrana po sistemu „ključ u ruke“ jeste iskusan, kvalifikovan inženjerski kadar, saradnja s renomiranim projektantskim kućama, odlična kombinatorika u prodaji i otkupu električne energije, rad sa opremom renomiranih svetskih proizvođača, mogućnost podrške u praćenju i održavanju vaših elektrana posle puštanja u rad. Takođe, sve početne informacije koje vam kažu koliku elektranu možete izgraditi, kako da energiju iz nje najbolje unovčite i za koje vreme će vam se investicija povratiti Noleko ne naplaćuje. I za zatvaranje finansijske konstrukcije Noleko može dati konstruktivan predlog i dobar kontakt na putu ka pribavljanju bespovratnog dela sredstava, ali je na vama uvek izbor i odluka.

Pročitajte i:  Može li "hvatanje ugljenika" da sačuva Zemlju

PCPress.rs Image

Ono što Noleko može, u saradnji sa svojim moćnim partnerom Uniprometom, koji godišnje preradi više od 60.000 tona čelika, malo ko još može u čitavoj našoj regiji. To podrazumeva projektovanje, proizvodnju i montažu specijalne konstrukcije kako na zemlji, tako i na krovu, pa se na pripremljenom zemljanom terenu 1000 kWp može izgraditi za samo dva meseca po veoma povoljnim cenama i garantnim rokovima od 30 godina za konstrukciju i dve godine na izvedene radove, dok se ostale garancije prenose od proizvođača. Drugim rečima, minimalna garancija na panele je 25 godina a na invertere 10 godina.

Cena kilovata iz velikih solarnih elektrana od pre neku godinu je konkurentnija od cene kilovata iz termoelektrana i velikih hidropostrojenja

Cena kilovata iz velikih solarnih elektrana (snaga od nekoliko desetina MWp) od pre neku godinu je konkurentnija nego iz termoelektrana i velikih hidropostrojenja, a cene solarnih objekata su sve do pandemije imale trend daljeg pada i jačanja konkurentnosti u odnosu na druge izvore obnovljive energije. Dokazi trajnosti fotonaponskih postrojenja vidljivi su širom sveta, gde ona postoje već više od 20 godina, a sva oprema iz njih se može reciklirati. Ova vrsta elektrana nema pokretnih delova, što znači da ne proizvodi buku niti šum, njihovo naizmenično magnetno polje se može planski izmestiti tamo gde najmanje smeta, tako da bliskost ove vrste opreme sa čovekom daje najprijateljskije okruženje. Zbog toga se paneli mogu postaviti na krovovima vaših proizvodnih pogona, kancelarijskog prostora, nadstrešnica za automobile, kao delovi vaših horizontalnih i vertikalnih fasada, zasenjivača, roletni ili zidova za zaštitu od buke.

Pročitajte i:  Paneli na usijanom limenom krovu

PCPress.rs Image

Paneli svuda

Najnoviji tehnološki postupci u proizvodnji fotonaponskih panela uveli su nanotehnologiju i 3D štampu, doveli do još jeftinije proizvodnje, ultralakih aplikacija koje se mogu postaviti na prozorska okna, staklene fasade, na delove automobila i drugih transportnih sredstava, a da pri tome ne ometaju osnovnu funkciju površina na koju se postavljaju. Danas su agroelektrane sve popularnije, a one podrazumevaju da ispod namenski izgrađene solarne elektrane možete gajiti čeri paradajz ili papriku (sa znatno većim prinosom), jaganjce i ovce u prirodnoj simbiozi jer se solarne elektrane bolje hlade i daju veću produkciju u kombinaciji s poljoprivrednim kulturama i lakše se održavaju ako se trava popase umesto da se kosi.

PCPress.rs Image

Cene većih solarnih elektrana zavise od mnogih faktora, kao što su geografska orijentacija i konstruktivno rešenje krova, udaljenost mesta priključka, potreba za trafo‑stanicom, dužine kabliranja i kvaliteta opreme, a njihov rok povraćaja investicije je maksimalno sedam godina, a može biti i pet, što je za ulaganja u oblast energetike izuzetno povoljno. Solarna elektrana sa upotrebnom dozvolom dobija sertifikat o poreklu energije iz OIE kojim se može trgovati na evropskom tržištu ili vam može zameniti penale koje će nam EU uskoro uvesti zbog CO‑2‑ emisije. Investiranje u solarnu elektranu u industriji smatra se korakom ka energetskoj efikasnosti i za to se u skorijoj budućnosti očekuju razne koristi pa i bespovratna sredstva, konačno i u Srbiji.

Kao što se vidi, mnogo je razloga „za“, a ako smatrate da vam usluge i informacije kompanije Noleko mogu biti od koristi, možete im se obratiti na: office@noleko.rs

Facebook komentari: