BIZIT plus

NIS: Naučni prostori za generacije budućnosti

Kako inovacija postaje glavni resurs razvoja, tako jača saradnja nauke i obrazovanja s privredom. Cilj ove saradnje je dobijanje praktično primenljivog znanja i stvaranje kadra za kojim postoji potreba na tržištu. Neke kompanije ulažu i u opremanje obrazovnih ustanova i povećavanje njihovog razvojnog potencijala.

PCPress.rs Image

Ono što je sve zastupljenije i veoma bitno, jeste uključivanje akademaca u konkretne projekte kompanija. Na taj način, mladi mogu da ostvare prve kontakte s realnim poslovnim procesima, a kompanije dobijaju pristup generacijama kojima pripada budućnost. NIS je jedna od kompanija koje sprovode ovakvu praksu.

NIS u okviru svog programa „Energija znanja” već godinama sarađuje sa obrazovnim institucijama u zemlji i inostranstvu. Novina poslednjih godina jeste saradnja kompanije s vodećim fakultetima u Srbiji na polju digitalizacije – Elektronskim fakultetom u Nišu, Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu i Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu. Cilj saradnje je razmena znanja i ekspertize, realizacija zajedničkih projekata i stvaranje proizvoda namenjenih savremenom tržištu. Ona podrazumeva i realizaciju obuka, stručna savetovanja, uzajamna gostujuća predavanja i prakse za studente.

Ovakva partnerstva su obostrano važna: za NIS, jer je to put ka usavršavanju digitalizacije biznis procesa, jednom od trenutnih ciljeva kompanije, a za fakultete – jer se odabirom obrazovne institucije za saradnju na ovakvim projektima povećava njen razvojni potencijal.

Pročitajte i:  Podvodni dron u akciji: Tajne stogodišnje olupine

IT učionice i kabineti

Kako bi dobile istraživanje ili gotov proizvod u sferi svog poslovanja, kompanije ulažu i u opremanje obrazovnih ustanova savremenim sredstvima za rad. Pre dve godine, NIS i Elektronski fakultet u Nišu otvorili su na ovom fakultetu prostor za realizaciju zajedničkih projekata na polju digitalizacije i novih tehnologija (coworking zona). NIS je prethodno podržao nabavku vredne računarske opreme kako bi profesori i studenti Elektronskog fakulteta u Nišu imali još bolje uslove za naučno-istraživačku delatnost.

Upravo su studenti i profesori ovog fakulteta za NIS kreirali dron namenjen nadzoru seizmičkih radova. U pitanju je upotreba veštačke inteligencije, odnosno tehnika mašinskog učenja, koja se bavi analizom i obradom fotografija za prepoznavanje i segmentaciju terena u cilju budućih seizmičkih radova – computer vision i deep learning (model baziran na „dubokim neuronskim mrežama”).

PCPress.rs Image

Još jedna od eminentnih obrazovnih ustanova koja može da se pohvali novim IT kabinetom jeste Matematička gimnazija u Beogradu. To je škola iz koje su ponikli svetski priznati naučnici, profesori i poslovni ljudi i čiji učenici su nam doneli pregršt medalja s domaćih i međunarodnih takmičenja iz prirodnih nauka. Ali, izuzetnost mora da se neguje. NIS je podržao opremanje kabineta za informatiku u ovoj školi, što je bilo od posebnog značaja u jeku pandemije koronavirusa, kada su se i nastava i takmičenja odvijala onlajn.

Pročitajte i:  Tehnologija i daleka prošlost: Kad fosil postane robot

Od NIS-a zajednici

NIS od 2009. godine sprovodi i program „Zajednici zajedno”, u partnerstvu s 12 lokalnih zajednica širom Srbije. U okviru ovog programa, kompanija je u 2020. godini podržala 83 škole širom Srbije i uložila 114,5 miliona dinara u povećanje bezbednosti i unapređenje i digitalizaciju nastavnog procesa.

„Školama su donirani bezbednosni sistemi i savremena računarska oprema, što je bilo od izuzetnog značaja u uslovima epidemije, a ostaje na korišćenje i budućim generacijama. Ovakva partnerstva su u fokusu NIS-a, jer je to prilika za mlade da napreduju i da uče, za šta su im potrebna najsavremenija nastavna sredstva i bezbedno okruženje”, zaključuju u NIS-u.

Korisna adresa: nis.rs

Facebook komentari: