Nissan automobili će nam čitati misli

Kompanija Nissan je objavio istraživanje koje će vozilima omogućiti tumačenje signala u mozgu vozača, čime će potpuno promeniti način na koji ljudi koriste svoje automobile. Najnovija otkrića kompanije nagoveštava automobile koji uče od vozača i tehnologijom povezivanja mozga s vozilom, odnosno B2V (Brain-to-Vehicle), trebalo bi da ubrza vreme reakcije vozača i omogući automobilima da se neprestano prilagođavaju kako bi učinili vožnju još ugodnijom.

PCPress.rs Image

Nissan-ova tehnologija B2V, prvi je sistem te vrste na svetu, i upotrebljava signale iz mozga vozača to jest moždane talase, a glavni način merenja ovih električnih obrazaca u mozgu osobe je metodom koji se zove elektroencefalografija ili EEG. Ova tehnologija zahteva korišćenje kape sa elektrodama koje se direktno zalepe na kožu glave ili što je moguće bliže glavi. Sudeći po video snimku koji je kompanija objavila na svom zvaničnom YouTube kanalu, za vožnju ovih automobila nošenje takve kape biće neophodno. Na snimku se pokazuje vozač koji nosi kapu sa elektrodama, međutim, kompanija kaže da je dizajnirana tako da neće odvraćati pažnju vozačima u toku vožnje.

Pročitajte i:  Najbrži AI čip na svetu učiniće da današnji napredak deluje sporo

Sistem može da predvidi nameravano kretanje i u skladu sa tim da reaguje, na primer okretanjem upravljača ili usporavanjem automobila, 0,2 do 0,5 sekundi brže od vozača, pri čemu njegovo delovanje ostaje uglavnom neprimetno. Prepoznavanjem signala da se mozak vozača sprema da započne sa pokretom, kao što je okretanje upravljača ili pritiskanje papučice za gas, sistem za pomoć u vožnji još brže mogu započeti s određenom radnjom. Na taj način se može ubrzati vreme reakcije i poboljšati ručno upravljanje vozilom. Otkrivanjem i procenom osećaja neugode kod vozača, veštačka inteligencija može da promeni konfiguraciju ili stil vožnje dok se vozilo nalazi u autonomnom načinu rada.

Ostale moguće upotrebe uključuju prilagođavanje unutrašnjosti okoline vozila, rekao je dr. Lucian Gheorghe, naučnik u Nissan-ovom istraživačkom centru u Japanu, koji predvodi istraživanje tehnologije B2V. “Potencijalna primena ove tehnologije je neverovatna. Ovo će istraživanje podstaći još više Nissan-ovih inovacija u našim budućim vozilima.” rekao je Gheorghe. Nissan će prikazati mogućnosti ove tehnologije na sajmu CES 2018 u Las Vegasu.

Pročitajte i:  Google dodaje ocene uz nove AI alate za kupce 

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,