Nissan planira prvi EV sa solid-state baterijom do 2028.

Tehnologija će pružiti brže punjenje i niže cene.

PCPress.rs Image

Poboljšanje performansi korišćenjem solid-state baterije

Solid-state baterije će uzdrmati svet električnih automobila smanjenjem cena i poboljšanjem performansi. Nissan želi da bude jedan od prvih koji če koristiti takvu bateriju. Proizvođač automobila sada planira da objavi svoj prvi EV sa potpuno solid-state baterijama do 2028. godine. U skladu sa tim ciljem, predstavio je prototip proizvodnog pogona za ove baterije u japanskom istraživačkom centru. Takođe, otvoriće i pilot proizvodnu liniju u Jokohami 2024. godine.

Očekuje da će udaljavanje od konvencionalnih baterija učiniti EV vozila znatno pristupačnijim zahvaljujući upotrebi jeftinijih materijala. Nissan ima za cilj da smanji troškove čvrstih baterija na 75 dolara po kilovat-satu 2028. godine, a nakon toga na 65 dolara. EV bi koštala otprilike koliko i automobili na gas po tim cenama, rekli su iz kompanije.

Tehnologija ima i druge prednosti. Solid-state baterije se pune brže i nude otprilike dvostruko veću gustinu energije od postojećih litijum-jonskih baterija, potencijalno pružaju veći domet, smanjenu težinu i kraće vreme punjenja. To bi, zauzvrat, moglo učiniti EV vozila praktičnim za buduće vlasnike.

Pročitajte i:  Toyota napreduje sa solid-state baterijama za EV

Nissan nije jedini brend koji se takmiči za uvođenje solid-state baterija. Takođe, Toyota će koristi tehnologiju u hibridnim vozilima do 2025.godine. Ovo predstavlja jednu od najjasnijih i ambicioznijih strategija za tehnologiju.

Takođe, sugeriše da će se Nissan-ov još uvek mali asortiman električnih vozila značajno proširiti u narednih nekoliko godina pošto elektrifikacija postane praktična za veći deo njegove linije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,