Nokia: Kompjuterska snaga telefona N900

Nokia-N900 Maemo 5 ubrzava i pojačava mobilne kompjutere

Espo, Finska- Nokia je danas otpočela novu fazu evolucije Maemo softvera svojim novim uređajem Nokia N900. Rukovođena iskustvom u korišćenju ličnih kompjutera, kao osnovnim izvorom, novi uređaj zasnovan na Linuksovom Maemo softveru omogućiće korisnicima personalizovano iskustvo na uređaju koji je veličine telefona.

Nokia N900 predstavlja korak napred u odnosu na sve dosadašnje Nokia modele mikrotelekomunikacijiskih uređaja i donosi nove mogućnosti svojim korisnicima koji će sada biti u prilici da istražuju internet kao da rade za svojim ličnim kompjuterom.

Radeći na novom Maemo 5 softveru, Nokia je nastojala da omogući svojim korisnicima još kvalitetniju konekciju prema internetu i uživanje u sadržajima, ne narušavajući pri tom spektar usluga koje pruža bilo koji mobilni telefon. Nokia N900 ima pun opseg mobilnih usluga, ekran osetljiv na dodir i QWERTY tastaturu.

“Uz pomoć Linuks softvera, pretraživaču zasnovanim na Mozili, kao i mobilnoj povezanosti, Nokia N900 donosi jedno snažno iskustvo svojim korisnicima” poručuje Ansi Vanjoki, izvršni potpredsednik kompanije Nokia za razvoj tržišta. “Nokia N900 je zapravo smernica u kom pravcu će se Maemo tehnologija razvijati, dok će Nokia istovremeno raditi i na razvoju softvera koji povezuje društvo. Ono što smo mi pokušali da uradimo sa Maemo jeste pokušaj simbioze snage ličnog računara sa inernetom koji se koristi kod mobilnih telefona. I na veliko zadovoljstvo, ta simbioza se razvija jako uspešno.”

Pročitajte i:  Yettel Sve – objedinjena ponuda za mobilnu telefoniju, kućni internet i TV

Konstruisan da iznese snagu kompjutera, u džepnoj veličini, Maemo objedinjuje ostale Nokia softverske platforme, poput Simbiana, koji pokreće Nokia smart telephone.

“Sve dok Nokia bude radila na proširenju i raznovrsnosti ponude svojih proizvoda, koristeći različite platforme, moći će da zadovolji potrebe svojih klijenata i odgovori izazovima različitih tržišta. Kontinuiran rast Simbian platforme za smart telefone je nešto na šta smo izuzetno ponosni. Maemo, s druge strane će omogućiti korisniku novog Nokia telefona jedno potpuno novo internet iskustvo koje je zasnovano na tehnologiji otvorenog izvora, koja predstavlja najjaču konekciju sa njegovim personalnim računarom, poručuje Džonatan Arber, viši analitičar za istraživanja u okviru IDC korisničkog servisa.

Još više obavljenih zadataka uz pomoć Maemo

Nokia N900 sadrži snažan ARM Cortex-A8 procesor, memorije 1 GB sa otvrenim GL ES 2.0 grafičkim ubrzanjem. Rezultat se ogleda u pokretanju više zadataka kao na personalnom računaru, omogučujući pri tom istovremni rad na svima njima. Prelaz sa jednog na drugi zadatak je vrlo jednostavan, dok je njihov sadržaj uvek dosptupan na ekranu. Panoramski ekran telefona moguće je u potpunosti personalizovati omiljenim prečicama, vidžetima i aplikacijama.

Pročitajte i:  Adobe ažurira svoje uslove korišćenja nakon reakcije korisnika

Da bi svojim korisnicima omogućio još brži pristup internetu, model Nokia N900 sadrži WVGA ekran sa jakom rezolucijom koji je osetljiv na dodir i brz pristup internetu kroz 10/2 HSPA i Wlan. Zahvaljujući pretraživaču koji je osnažen Mozila tehnologijom, internet sajtovi će izgledati identično kao da ste im pristupili sa personalnog računara. Sadržaji koje tražite preko interneta su još više živopisni zahvaljujući podršci Adobe Flash 9.4. Ažuriranje Maemo softvera se vrši automatski putem interneta.

Komuniciranje putem Nokia N900 je lako i ugodno zahvaljujući kliznoj QWERTY tastaturi. Za podešavanja naloga, potrebno je svega nekoliko nežnih pritisaka na ekran i Nokia N 900 će zapamtiti do deset ličnih e-mail naloga. Tekstualne poruke kao i internet komunikacija sa prijateljima, su dobro organizovane i međusobno se razlikuju.

Nokia N900 sadrži memoriju od 32 GB, koja se može nadograditi mikro SD karticom do 48GB. Što se tiče fotografija, Maemo softver i Nokia N 900 razvili su novi sklop kamere jačine 5 mega piksela sa Carl Zeiss sočivom, koji će omogućiti korisnicima još jasnije i bistrije fotografije.

Pročitajte i:  Intervju: Ko zaista upravlja Internetom?

Nokia N900 če biti dostupna na određenim tržištima od oktobra 2009. godine sa maloprodajnom cenom od 500 eura bez poreza. Nokia N900 će svoju premijeru imati na Nokia World u Študgartu, 2. septembra. Više informacija o Maemo možete naći na maemo@nokia.com

Izvor: MMD CEE

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,