Nokia Lumia 820 na connect testu

­Lumia 820 košta 499 evra. To je čak 150 evra manje nego što bismo platili model Lumia 920. Na čemu su Finci štedeli u odnosu na svoj skuplji model?

Lumia-820Između luksuza i odricanja

Nije baš lako proceniti ekran koji je izrađen u OLED tehnologiji, čije su obeležje snažne boje i postojanost kvaliteta prikaza, bez obzira na ugao posmatranja. Osvetljaj od 325 cd/m2 dovoljan je da čitljivost bude dobra i kada ga koristimo na suncu, a to je nešto čime mnogi drugi OLED ekrani ne mogu da se pohvale. Međutim, rezolucija od 800×420 tačaka nije baš visoka, te stoga moramo da budemo spremni za poneki kompromis u kvalitetu prikaza kada surfujemo ili gledamo slike.

Kada se izuzme ovaj mali nedostatak, ostatak spiska sa opremom zvuči kao lista želja svakog poznavaoca smart telefona. Na primer, kada je reč o prenosu podataka, tu je UMTS koji podržava brz Dual Carrier režim HSPA, zatim još brži LTE s pet najvažnijih frekvencija (800/900/1800/2100/2600 MHz). Tako smo i u Evropi i u Americi odlično pokriveni. Zato nikoga ne čudi što je podržan WLAN i na frekvenciji od 2,4 GHz (rasprostranjenoj u Evropi), i na 5 GHz (uobičajenoj u Americi). Tu je i bluetooth, zatim NFC čip, što znači da je vlasnik 820‑ice potpuno uključen u sve trendove.

U trendu je i računarska snaga Lumije 820. Kao i u HTC‑ove i Nokijine skupe Windows Phone modele, i ovde je ugrađen Qualcomm‑ov dvojezgarni procesor Snapdragon S4 s radnim taktom od 1,5 GHz koji obezbeđuje veliku brzinu rada. I, za razliku od HTC‑ovog 8S‑a, Lumia 820 nema radnu memoriju smanjenu na 512 MB (što potencijalno smanjuje kompatibilnost s nekim aplikacijama): ovde nam na raspolaganju stoji standardni gigabajt. Tako moderan Windows Phone 8 može da pokaže sve što ume, tim pre što je, kao uostalom i Lumia 920, opremljen dodatnim Nokia softverom.

Pročitajte i:  Telefon za zabavu - Nokia 3210 se vraća posle 25 godina

Tako je, na primer, instaliran navigacioni softver Drive+ Beta koji povoljno možemo da koristimo i u inostranstvu ako prethodno preuzmemo odgovarajuće mape. Nokijin Augmented Reality program pod nazivom CityKompass obaveštava nas gde se u nekom nepoznatom gradu nalaze restorani, prodavnice i gde se mogu dobiti lekarske usluge. A Nokia Music pruža nam dobru razonodu tako što nam dozvoljava da besplatno strimujemo, pri čemu je ta opcija, istini na volju, vremenski ograničena.

Sa utičnicom za Micro SD kartice

Mape i muzika mogu da stanu na memoriju od 8 GB, od kojih korisniku na raspolaganju stoji pet. Osim toga, skladišna memorija Lumije 820 putem Micro SD kartice može da bude nadograđena do 32 GB.

Kao i kod modela Lumia 920, i ovde se kvalitetna oprema odražava na dimenzije i težinu. Istina je da sa širinom od 68 milimetara i masom od 162 grama malo bolje leži u ruci nego Lumia 920, ali sve u svemu, još je uvek poprilično glomazan. A i svako ko želi sa sobom da nosi lagan uređaj, sigurno neće biti zadovoljan težinom telefona Nokia Lumia 820.

Pročitajte i:  Ericsson je stabilizovao prodaju

Velika prednost je to što se maska kućišta može skinuti – tako možemo da menjamo i boju kućišta i bateriju. Kod modernih smart telefona to je u međuvremnu postao redak i praktičan luksuz. Ako neko želi još veći luksuz, može da zameni poleđinu i koristi varijantu sa induktivnom tehnikom punjenja baterije. Uz pomoć takve poleđine i stanice za punjenje sa Qi standardom, Lumia 820 može se puniti bežično.

Slabe izmerene vrednosti

To je, po našim merenjima, neophodno uraditi na četiri (UMTS) do deset sati (GSM); uz surfovanje i korišćenje drugih aplikacija kojima je potreban ekran, baterija je prazna za 4 sata i 9 minuta. Izdržljivost je sveukupno sasvim dobra. Međutim, u UMTS režimu Lumia 820 troši zaista mnogo struje. Budući da su rezultati emitovanja i prijema ispod očekivanja – u GSM režimu blago, a u UMTS režimu mnogo – mala Lumia na ovom planu nije bila uverljiva. Čak i sve u svemu uravnotežen zvuk, ne može da popravi ukupnu ocenu „zadovoljavajući“ za rezultate dobijene u laboatoriji.

Da li je connect u ovom slučaju dobio uređaj s „nedostatkom“, proverićemo na osnovu drugog primerka. Do tada, ostaje činjenica da je Lumia 820 sa NFC čipom, utičnicom za Micro SD kartice, bogatim i smislenim softverom, izuzetno opremljena i da rukovanje funkcioniše odlično – tako je s jedne strane. S druge strane, ne mogu se prevideti slabosti u prijemu i emitovanju i trajanju baterije u UMTS režimu, pa sve u svemu dobija samo zadovoljavajuću ocenu.

Pročitajte i:  Generalni direktor Nokie obavio prvi “immersive” telefonski poziv na svetu

Lumia-820-cameraKamera velike Lumije 920 je vrhunska. Međutim, ostavlja li i kamera Lumije 820 tako dobar utisak?

Kao prvo: i kod male Lumije ugrađena je kamera od osam megapiksela sa objektivom ugledne firme Carl Zeiss. Ova rezolucija je i više nego dovoljna za standardne računarske ekrane i televizore. Čak i kada izrađujemo fotografije, ako su dobre, moguće je praviti ih u formatu do 20×30 centimetara.

Pri normalnoj osvetljenosti, kada je napolju sunčano ili u dobro osvetljenim prostorijama, Lumia 820 pravi zaista odlične fotografije. Međutim, ono što krasi Lumiju 920 jeste optički stabilizator slike koji pomaže da senzor i u mračnijem okruženju bez velikog šuma može da snimi i udaljenije objekte.

Optika Lumije 820 dovoljno je dobra dok god dvostruki LED blic može da osvetli objekte. Međutim, za sve što je za takvo osvetljenje predaleko, ni stabilizator slike ne može uvek da „pokrije“ srazmerno duge ekspozicije. Kamera ovog malog finskog Windows Phone telefona je, dakle, dobra, ali nema ono nešto zbog čega je kamera Lumije 920 zaista izuzetna.


Lumia-820-table

Telefon Nokia Lumia 820 nalazi se u ponudi Telenora.
Više detalja o cenama uz odgovarajuće tarifne pakete možete da pročitate ovde.

Bernd Theiss

Tekst I ilustracije su preneti iz časopisa connect Srbija, broj 26

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,

1 thoughts on “Nokia Lumia 820 na connect testu

Comments are closed.