Top50 2023

Nokia radi na koriščenju ambijentalne energije

nrcStručnjaci iz Nokijinog istraživačkog centra razvijaju nov metod punjenja baterija mobilnih telefona i drugih mobilnih uređaja- korišćenjem ambijentalne energije. Ideja se sastoji u tome da se pokupi energija radio talasa i ostalih elektromagnetnih zračenja kojih u okruženju ima u velikim količinama, i da se ona upotrebi za punjenje baterija.
Ideja nije nova: ovaj metod se već koristi za napajanje RFID tagova, ali je za punjenje baterija potrebno znatno više energije.
Aktuelni prototip uređaja koji je razvijen u istraživačkom centru može da “isporuči” 3,5 mW snage, što je nedovoljno: cilj koji su istraživači sebi postavili je uređaj snage 50 mW, što bi omogućilo lagano ali pouzadno punjenje telefona. Prostora za poboljšanja ima: elekromagntne radijacije u okruženju imaju širok raspon frekvencija, pa bi proširenje opsega koji prijemnik može da “uhvati” povećalo njegovu efikasnost. Nokijini istraživači trenutno “obrađuju” opseg od 500 MHz do 10 GHz.
Mišljenja stručnjaka o mogućnosti za uspeh ovog projekta su podeljena: neki smatraju da je cilj neostvariv, dok drugi imaju više optimizma. Ipak, svi se slažu, uključujući i angažovane istraživače, da se konkretni rezultati mogu očekivati tek za nekoliko godina.

Pročitajte i:  Nokia potpisuje poslednji veliki ugovor o patentu za pametne telefone

Izvor: eWeek

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,