Nosiva robotika kao egzoskelet

Nedavno na IFA 2018, LG je predstavio CLOi SuitBot-a, „egzoskelet“ dizajniran da pomogne pri kretanju svom nosiocu. Ovakva odeća nije baš novina i videli smo kako neke od njih radnici u fabrikama koriste kada treba da podignu teške predmete, ali i u medicinskoj sferi u kojoj pacijentima pomaže da poboljšaju svoju pokretljivost.

PCPress.rs Image

Međutim, skoro nikada niste videli nekoga na ulici da nosi nešto slično, a to je „problem“ (ili prilika) koju je kompanija Seismic videla kada su stvorili svoju Powered Clothing odeću. Govoreći za TechCrunch, CEO Seismic-a, Rich Mahoney, je jasno objasnio da Powered Clothing nije „egzoskelet“, ali priznaje da nije teško napraviti tu pretpostavku, jer su „egzoskeleti ono što javnost razume, za razliku od nosive robotike“.

Međutim, kompanijina Powered Clothing odeća se razlikuje od „egzoskeleta“ jer je skoro kao donji veš, gde ga korisnici nose ispod svoje odeće što ih čini diskretnijim. Prema Mahoney-u, prvi proizvod kompanije obezbeđuje nosiocu pomoć u predelu kuka i donjih leđa kako bi poboljšao pokretljivost i držanje.

To je interesantan proizvod i koncept, ali nažalost čini se da to još uvek neće biti dostupno za javnost. Kompanija planira da lansira Powered Clothing od ove godine, ali će biti dostupna u ograničenim količinama. Nije se spominjalo koliko bi moglo da košta, ali cena će biti „slična ceni odeće visokog cenovnog ranga“.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,