Roboti kao uteha za decu u bolnicama

Roboti-igračke kompanije Aflac pronašli su svoj put do dečijih odeljenja u bolnicama širom Sjedinjenih Američkih Država, te su novi roboti tu da pruže utehu, i deci skrenu pažnju sa teške situacije u kojoj su se našla.

PCPress.rs Image

My Special Aflac dolazi u obliku patke, a kreiran je tako da bude terapeutsko, ali i edukativno pomagalo, sa opcijama koje su osmišljene da deci koja boluju od kancera pruže neophodnu utehu. Robot na grudima ima emotikon kartice koje funkcionišu uz pomoć RFID tehnologije, te deci omogućavaju da izaberu osećanje koje njihov robot potom manifestuje. To otvara prostor koji je neophodan da se razgovara o osećanjima koja najmlađi pacijenti često ne razumeju, te ne znaju odakle dolaze.

PCPress.rs Image

Pored pomenutih kartica, robot ima i ulaz sa RFID čipom, koji deci omogućava da svom robotu „daju hemoterapiju,“ a tu je i prilagođena aplikacija koja nudi i dodatne opcije, poput kupanja, hranjenja, te lečenja robota-igračke. Eksperti kažu da ove opcije deci daju osećaj da imaju kontrolu tokom perioda koji provedu u bolnici, a robot može da podražava i otkucaje srca, te duboko disanje, što je korisno, budući da te akcije utiču smirujuće na male pacijente.

Pročitajte i:  Kuhinja budućnosti: Kad robot sprema šnicle

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,