Nosivi EEG flaster meri aktivnost mozga

Istraživači sa Univerziteta u Osaki u Japanu konstruisali su uređaj za elektroencefalografiju (EEG) koji se može nositi koji može da meri aktivnost mozga.

PCPress.rs Image

Rastezljiv i providan senzorski list koji se može nositi na čelu, nežan je za kožu i nevidljiv za oko

To potencijalno omogućava kliničarima da prate stanja kao što su depresija ili demencija. Trenutno, procena aktivnosti mozga zahteva odlazak u objekat sa glomaznom i skupom opremom, što otežava dugoročno praćenje. Ova najnovija tehnologija ima za cilj da omogući merenje moždane aktivnosti kod kuće. Uređaj se sastoji od skoro providnog flastera koji je fleksibilan i rastegljiv. Lepljivi flaster se može nositi na čelu i pruža očitavanja moždane aktivnosti koja su uporediva po tačnosti sa onima dobijenim korišćenjem veće i skuplje opreme.

Procena neuronske aktivnosti tokom svakodnevnog života može biti značajnija, od načina na koji se trenutno vrši procena, uz pomoć skupe i glomazne opreme. Takva merenja bi mogla da pruže prozor u dugoročne trendove i promene u moždanoj aktivnosti tokom različitih zadataka, a ne samo snimak u datom trenutku. Nosivi EEG-i su razvijeni ranije i uključuju elektrode koje dolaze u kontakt sa skalpom, ali ova glomazna naprava za glavu nije zgodna za dugotrajnu upotrebu i može izazvati bol i nelagodnost ako se dugo nosi. Takođe mogu patiti od lošeg odnosa signal-šum, što otežava dobijanje korisnih očitavanja.

Da bi se pozabavili ovim, ovi istraživači su kreirali nosivi EEG koji je nešto diskretniji i navode da pruža osetljivija merenja od postojećih nosivih sistema. Nosivi flaster se sastoji od rastegljivog organskog elastomera i provodnog polimera i u velikoj meri je providan, što ga čini teškim za uočavanje kada je na mestu na čelu. „Uspeli smo da spojimo organske i neorganske materijale kako bismo stvorili rastezljiv i providan senzorski list koji se može nositi na čelu, nežan je za kožu i nevidljiv za oko“, rekao je Tepei Araki, istraživač uključen u istraživanje. studija. „Za razliku od konvencionalnih nosivih uređaja, naš multifunkcionalni sistem elektroda ima performanse poput medicinskog uređaja, lako se primenjuje i udoban je za nošenje tokom dužeg vremenskog perioda. Japanski istraživači ukazuju na činjenicu da su mogli da izvrše klasifikaciju u fazi spavanja koristeći EEG uređaje koji se mogu nositi kao dokaz njihovog superiornog učinka, jer takva klasifikacija obično zahteva vrlo jasna EEG očitavanja.

Istraživači se takođe nadaju da će moći da prilagode tehnologiju kako bi pomogli u praćenju niza bolesnih stanja. „Još jedna ključna prednost našeg senzorskog lista je njegov opseg mogućih primena“, rekao je Cujoši Sekitani, još jedan istraživač uključen u studiju. “Potencijalno se može koristiti za daljinsku procenu mnogih drugih zdravstvenih indikatora, kao što su elektrokardiogrami, pulsni talasi, zasićenost krvi kiseonikom ili protok krvi.”

Izvor: Medgadget

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,