Nova inicijativa ima za cilj da osigura da 5G mreže budu pouzdane i sigurne

Prelazak na 5G uticaće na svaki uređaj povezan na Internet, uključujući dronove. Kasnije ove godine, u laboratoriji u zgradi Durand na Inženjerskom fakultetu Univerziteta Stanford, tim istraživača će pokazati kako se tesnom formacijom komjuterski upravljanih bespilotnih letelica, može precizno upravljati čak i kada je 5G mreža koja njime upravlja pod stalnim sajber napadima.

PCPress.rs Image

Tim naučnika radi na zaštiti tehnologije od ranjivosti

Krajnji uspeh ili neuspeh demonstracije zavisiće od sposobnosti eksperimentalne mrežne tehnologije upravljanja da otkrije hakove i porazi ih u roku od jedne sekunde, da bi zaštitila navigacione sisteme. Demonstraciju će posmatrati službenici iz DARPA-e, Defense Advanced Research Projects Agency, vladine agencija koja potpisuje Project Pronto. Trud od 30 miliona dolara, koji je vodio Nick McKeown, profesor elektrotehnike i računarstva na Stanfordu, uglavnom se finansira i tehnički podržava putem neprofitne fondacije Open Networking Foundation (ONF), uz pomoć univerziteta Princeton i Cornell. Njihov cilj: osigurati da svet bežičnih 5G mreža koje će podržavati autonomne avione, vozove i automobile budućnosti, ostane jednako siguran i pouzdan kao i wired mreže na koje se danas oslanjamo.

Pročitajte i:  MUK grupa otvorila kancelariju u Srbiji

Prelazak na 5G uticaće na svaki uređaj povezan na Internet, a samim tim i na živote svake osobe koja se za siguran transport oslanja na takve mreže. Demonstracija Pronto dizajnirana je da reši taj problem popravkom koju su McKeown i kolege osmislili, tako da omotava gotovo trenutni štit oko bežično pristupačnih računara koristeći tehnologiju poznatu kao softversko definisano umrežavanje (software-defined networking – SDN). Sada, McKeown i njegovi saradnici primenjuju napredne SDN tehnike za zaštitu 5G i wired mreža. Ove tehnike čine mreže sigurnijim i otpornijim, sa ciljem da se oporave od sajber napada za manje od jedne sekunde.

Konkretno, grupa će pokazati kako takva mreža može podržati letenje dronova u uskoj formaciji – jedna od najzahtevnijih aplikacija 5G, u prisustvu mrežnih i računarskih kvarova i napada.  Internet kompanije, proizvođači čipova i druge mrežne zainteresovane strane brzo su stale iza SDN-a, radeći zajedno na stvaranju potrebnog hardvera i softvera – poput softvera za kontrolu mreže P4 – koji omogućavaju operacijama računarstva u cloudu da upravljaju sve većim protocima podataka. Danas se ova paradigma suočava sa novom preprekom: činjenicom da proizvođači novih 5G bežičnih mreža više nemaju sedište u Americi, već u Kini i Evropi. Prvi put u istoriji ne postoji nijedan američki proizvođač opreme za mobilne telefone. Pre otprilike dve godine DARPA je tražila predloge za istraživanje koji su se spojili u Project Pronto. Demonstracija u kampusu u Stanfordu dokaz je koncepta da SDN sistemi, prilagođeni za rad na 5G mrežama, mogu sprečiti hakovanje dronova, sve za manje od sekunde.

Pročitajte i:  Korisnici 5G u Indiji troše 3,6 puta više podataka u poređenju sa korisnicima 4G

Ovaj prvi test biće prilično jednostavan: Kada računarski naučnici pokrenu SDN štit, dronovi bi trebali da prolete uprkos napadima. Kada isključe zaštitu, letelica bi trebalo da se sruši na zemlju ili sudari.

ONF će prevesti SDN istraživanja sa univerziteta u protokole upravljanja bežičnom mrežom, koji bi imali važne karakteristike intelektualne svojine – oni uopšte ne bi imali IP zahvaljujući svom modelu razvoja otvorenog koda. Kao i originalni Internet, i otvoreni kod se pridržava jednostavnih pravila. Svako može slobodno da preuzme bilo koji proizvod otvorenog koda i da modifikuje i poboljšava proizvod po svojoj želji, pod uslovom da sve modifikacije ili poboljšanja koja izvrši vrati u zajednicu otvorenog koda radi daljeg prilagođavanja ili usavršavanja.

Izvor: Technology

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,