Nova kazna za Metu od 265 miliona evra

Irski regulator kaznio je Metu sa skoro milijardu evra u poslednjih 18 meseci.

PCPress.rs Image

Kazna zbog curenja podataka

Meta je kažnjena sa 265 miliona eura jer nije sprečila da milioni brojeva mobilnih telefona i drugih podataka korisnika Facebook-a budu kompromitovani na internetu. To je druga kazna za kompaniju koju je izrekla Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) u poslednjih nekoliko meseci. Kazna od 405 miliona eura izrečena je u septembru. Samo u poslednjih 18 meseci, Meta je zaradila kazne u visini od skoro milijardu eura.

Kazna stiže kao posledica curenja podataka 533 miliona korisnika Facebook-a u aprilu prošle godine. Podaci koji su procureli obuhvatali su brojeve telefona, datume rođenja, adrese elektronske pošte i lokacije. Takve informacije mogu da se iskoriste u phishing i drugim napadima. Privatne informacije sudija, zatvorskih službenika, socijalnih radnika, novinara i drugih objavljene su na internetu, saopštila je DPC.

Kada se curenje dogodilo, Meta je za napad okrivila „hakere“, ali je irski regulator rekao da kompanija nije ispunila obaveze GDPR-a o „zaštiti podataka prema dizajnu i podrazumevanoj vrednosti“. U saopštenju se navodi da su se drugi organi za zaštitu podataka u EU “složili sa odlukom DPC-a“.

Pročitajte i:  WhatsApp sada omogućava da prikačite do 3 poruke u četovima

Meta navodi da je problem rešen još 2019.godine. Kompanija navodi da će razmotriti odluku DPC-a, ali još nije odlučila da li će se žaliti. „Neovlašćeno prikupljanje podataka je neprihvatljivo i protiv je naših pravilima“, dodao je portparol kompanije.

Prošle godine, DPC je kaznila WhatsApp sa 225 miliona eura jer nije pružio detalje o tome kako deli podatke korisnika Evropske unije sa Facebook-om. Takođe, kompanija je kažnjena sa 17 miliona eura zbog 12 odvojenih kršenja podataka i sa 405 miliona eura zbog narušavanja podešavanja privatnosti dece na Instagram-u.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,